Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Good vibes 5 mei 2017 / 11:48 uur

Het verhaal achter viral foto van pizzakoerier

Op 4 mei stond heel Nederland weer even stil. Er reden enkele minuten geen treinen, weggebruikers parkeerden hun auto aan de kant en op de Dam kwamen duizenden mensen samen om in stilte de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Het was echter de actie van een individu die op donderdagavond de aandacht trok: een pizzabezorger van Domino’s zette zijn fiets op de stoep en legde twee minuten het werk neer.

„De jongen stond net in Groningen bij de Oosterstraat twee minuten naast zijn Domino’s bezorgfietsje. Daarna stapte hij weer op en ging door. Prachtig”, is te lezen boven de foto van de bezorger die werd geplaatst op ‘Spotted: Uitgaan Groningen’. Niet snel daarna werd het bericht massaal geliket en gedeeld. Inmiddels hebben meer dan 87.000 mensen aangegeven de foto leuk te vinden.

‘Fijn om mensen blij te maken’

De maker van de foto, Jelmer Wielema, geeft tegen Metro aan enthousiast te zijn over alle aandacht. „Ik vind het mooi dat ik mensen daar blij mee kan maken, dat ze een goed gevoel over de mensheid krijgen.”

Donderdagavond zat Wielema op de bank, toen hij de bezorger zag afstappen om bij zijn bezorgfiets stil te staan. „Hij keek twee minuten lang heel rustig om zich heen en daarna stapte hij op en ging weer verder”, aldus de fotograaf. „Ik vind het mooi om te zien dat hij die twee minuten stilte belangrijk vond, en de pizza’s twee minuten liet wachten.”

Wielema stuurde de foto vervolgens door naar zijn vrienden „Die vonden de foto zo mooi, en daarom heb ik hem op mijn Facebookpagina ‘Spotted: Uitgaan Groningen’ geplaatst. Toen is het balletje gaan rollen.”

https://www.facebook.com/SpottedUitgaanGroningen/posts/1310127205738847:0

‘Diep, diep respect’

De reacties op de foto zijn lovend. Veel gebruikers uiten hun respect voor de actie van de bezorger en stellen dat andere mensen er een voorbeeld aan kunnen nemen. „Dan maakt het mij niet meer uit of die pizza warm of koud is! Fantastisch jongen!”, aldus Facebookgebruiker Kim op Facebook. „Dit is voor mij de ultieme 4 mei foto van 2017. Respect kerel!”, stelt Harriëtte.

De fotograaf zelf kreeg echter ook veel kritiek over zich heen. „De fotomaker kan een voorbeeld nemen aan deze jongen om wel de volle twee minuten in acht te nemen.”, stelt Jonathan. „Jammer dat iemand dan geen twee minuten in acht neemt en eerder zijn telefoon pakt om hiervan een foto te maken”, aldus Mike.

Wielema trekt zich niet zo veel aan van de kritiek. „Het was een impuls. Als ik iets moois zie, dan maak ik daar een foto van”, vertelt hij. „Opmerkingen als ‘moet die gast zelf niet twee minuten stil zijn en nadenken over de oorlog’ neem ik dan op de koop toe. Ik denk dat het al met al meer positiviteit dan negativiteit heeft opgeleverd.”

Om 20.00 afstappen

De jongen in de foto is zeker niet de enige pizzabezorger die er donderdagavond zo bijstond. „Wij vragen al onze medewerkers om dit te doen”, vertelt filiaalmanager Remco Poiesz aan Lindanieuws. „De telefoonlijn ligt plat, de medewerkers uit de keuken leggen hun werk neer en ook de bezorgers vraag ik voordat ze vertrekken of ze om 20.00 uur van hun fiets willen stappen. Zo kunnen wij de oorlogsslachtoffers op onze manier herdenken.”

Reageer op artikel:
Het verhaal achter viral foto van pizzakoerier
Sluiten