Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Good vibes 5 mei 2017 / 14:51 uur

Fotografen leggen bedreigde diersoorten vast

Siberische tijgers, neushoorns, olifanten: de meeste mensen zijn zich ervan bewust dat deze dieren met uitsterven worden bedreigd. Er zijn echter wereldwijd nog veel meer dier- en plantensoorten waarvan het bestaan onzeker is. Om een aantal van deze dieren in beeld te brengen bij een breder publiek, gingen fotografen eropuit met hun camera. En dat leverde bijzondere beelden op.

Bij het fotografieproject van Sony en de European Outdoor Conservation Association (EOCA) waren diverse fotografen uit heel Europa betrokken, waaronder de Nederlandse Gustav Kiburg, die in Denemarken op zoek ging naar de ijsvogel. Door zijn collega’s werden bovendien de papegaaiduiker, de kleine trap, de veelvraat (wolverine) en de bizon op de gevoelige plaat vastgelegd.

Rode lijst

De gefotografeerde dieren komen voor op de wereldwijde lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Op deze zogenoemde Rode Lijst van Bedreigde Soorten, wordt niet enkel aangegeven welke planten, schimmels en dieren risico lopen op uitsterven, maar ook verteld welke maatregelen er moeten worden getroffen om uitsterving tegen te gaan of te voorkomen.

Een belangrijk doel van het fotografieproject is het benodigde beschermingswerk kenbaar te maken bij het grote publiek. „Door de foto’s te maken, kunnen we van deze wonderbaarlijke dieren, in hun natuurlijke habitat, beelden delen met mensen die deze dieren misschien nooit te zien krijgen,” aldus Catherine Savidge, General Manager van de EOCA.

Fotografen leggen bedreigde diersoorten vast
De veelvraat. Bron: Lassi Rautiainen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fotografen leggen bedreigde diersoorten vast
Sluiten