Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 4 apr 2017 / 05:00 uur

Pop-up museum(week) van scholieren kunstenaarsdorp

Ruim 400 musea hebben de deuren zeven dagen open om hun pronkstukken in de schijnwerpers te zetten. Metro volgt deze Nationale Museumweek in een reeks van vijf verhalen. Vandaag een klein maar opvallend museum: een pop-up in een schoollokaal in het Noord-Hollandse Bergen. Hoe zit dat, middelbare scholieren en kunst?

Samenwerken

Een van de scholieren die het pop-up museum samenstelde is Ruben Peetam (15) uit Alkmaar. De vwo-leerling vertelt dat de pop-up een samenwerking is tussen de Berger Scholengemeenschap en museum Kranenburg, de culturele buitenplaats van het kunstenaarsdorp.

Ruben: „Die samenwerking is er door de Nationale Museumweek. Onze school is al heel lang bevriend met Kranenburgh, we doen meerdere projecten met elkaar. Klassen gaan regelmatig naar het museum om te werken met kunst en één van de projecten is het pop-up museum. Het is de eerste keer dat we de kunst van Kranenburgh buiten het museum mogen gebruiken.”

Het tijdelijke museum vind je tot en met vrijdagmiddag in de school zelf. Afgelopen vrijdag, toen de pop-up werd geopend, was het in elk geval al een drukte van belang. Te zien is een collectie die door vwo-leerlingen is samengesteld. Ruben: „We hebben een verhaallijn bedacht over Bergen, zee en leven.” Omdat de tentoonstelling door jongeren is bedacht is hij ook geschikt voor de jeugd, zo denkt hij. „We hebben natuurlijk geen saaie werken uitgekozen. Er is variatie voor een een brede doelgroep.”

Pop-up museum(week) van scholieren in ‘kunstenaarsdorp’
Snippers in de lucht bij de opening van het pop-up museum in Bergen.

Kunst op school

Omdat Bergen sinds jaar en dag een kunstenaarsdorp is, profileert de Berger Scholengemeenschap zich als een cultuurschool. „Kunst is op onze school belangrijk”, zegt Ruben. „We krijgen verschillende vakken die over kunst gaan, zoals bij handvaardigheid, textiel en tekenen. Veel leerlingen komen er speciaal voor naar Bergen. Omdat de focus zo op kunst ligt, is zo’n initiatief als het pop-up museum makkelijker mogelijk dan bij andere middelbare scholen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Pop-up museum(week) van scholieren kunstenaarsdorp
Sluiten