Metro
Metro Good vibes 28 apr 2017 / 08:10 uur

Mick (24) zorgt voor 11 weeskinderen in Nepal

Mick Bröcker (24) uit Zoetermeer heeft een bijzonder verhaal: hij zegde in 2014 zijn studie psychologie op om voor elf weeskinderen in Nepal te zorgen. Toen hij terugkeerde naar Nederland, sloeg het noodlot toe: Nepal werd getroffen door een ongekend zware aardbeving. Huilend belden de kinderen Mick op. En hij wist: ik moet terug, ik moet helpen.

In de hoofdstad Kathmandu woont Mick inmiddels een klein flatje, samen met de elf weeskinderen. Er is geen warm water en maar zelden elektriciteit. Maar het belangrijkste: de kinderen hebben een dak boven hun hoofd.

Hoe het allemaal begon

Toen Mick Bröcker in 2014 de mogelijkheid had om een stage in het buitenland te doen voor zijn studie, vertrok hij direct. Hij was al eerder verliefd geworden op de Himalaya en besloot om naar Nepal te gaan. Bij een weeshuis deed hij onderzoek naar hechtingsproblematiek. En dat was pittig, want hij sprak geen Nepalees en de kinderen geen Engels. Contact maken was daardoor erg moeilijk.

„Na vele ijsjes en stroopwafels, brak de 11-jarige Ombir het ijs”, vertelt Bröcker donderdagavond bij RTL Late Night. De jongen pakte opeens de hand van Bröcker en later kwamen ook de andere kinderen erbij staan. Vanaf die dag werd hun band alsmaar sterker. Ze waren elke dag samen.

Mick (24) woont samen met 11 weeskinderen in Nepal
Bron: Facebook/MickBröcker

Zware aardbeving

Na zeven maanden zat de stage erop en moest Bröcker tegen wil en dank terug naar Nederland. „We stelen je hart, zei Ombir tegen mij. We houden een stukje hier en dan moet je wel terugkomen.’”

En dat gebeurde. Bröcker kon Nepal niet loslaten. Toen op 25 april 2015 het land zwaar getroffen werd door een aardbeving, wist hij niet wat hem overkwam. Op tv zag hij alle ellende voorbijkomen. Ingestorte huizen, duizenden doden. Zouden de weeskinderen nog leven?

„Ik werd helemaal gek.” Twee dagen later kreeg hij eindelijk contact. Hij had de kinderen huilend aan de telefoon. Ze hadden geen huis meer en waren ontzettend bang. Het weeshuis was verwoest, waardoor ze nu in een tentje sliepen. „Dit kon ik niet over mijn hart verkrijgen”, zegt Bröcker. De weeskinderen zouden weer op straat terechtkomen.

Een grote familie

Hij besloot om alles achter te laten in Nederland om naar Nepal te vertrekken. Hij probeerde met 500 euro per maand, bij elkaar gesprokkeld met behulp van familie en vrienden, het weeshuis te onderhouden. Dat was niet genoeg, maar het was iets. Bröcker richtte de Ombir Foundation op om geld in te zamelen voor het bouwen van een nieuw weeshuis. Het huis is duur en moet daarom nog even wachten, want eten en onderwijs gaan voor.

Mick (24) woont samen met 11 weeskinderen in Nepal
Bron: Facebook/MickBröcker

Bröcker schakelde de hulp in van oud-dj van radio 538 Michael Pilarczyk. Samen zamelen ze nu geld in. Bröcker merkt dat de kracht van social media groot is en hoopt snel het weeshuis te kunnen realiseren. De Nederlander zorgt 24/7 voor de kinderen. „We zijn één grote familie en doen alles samen”, zegt hij. „Ik heb het mijn levensmissie gemaakt om voor deze weeskinderen te zorgen.”

Op dit moment is hij even in Nederland. Een lokale moeder in Nepal zorgt voor de kinderen. Hij mist de kinderen en facetimet iedere dag met ze. Maandag vliegt hij weer terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mick (24) zorgt voor 11 weeskinderen in Nepal
Sluiten