Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 20 mrt 2017 / 12:25 uur

Plastische chirurgie: steeds meer, steeds extremer

Dat plastische chirugie steeds vaker voorkomt, is iets waar we eigenlijk ook niet meer van opkijken. Toch denken we voornamelijk aan borstvergroting (de meest voorkomende vorm), het opspuiten van de lippen, liposuctie of een neuscorrectie, maar het kan veel gekker. En dat gaat niet om losse verzoeken, maar om ingrepen die echt populair aan het worden zijn.

Het gaat om het weghalen van het wangvet, het maken van kuiltjes in de wangen, het creëren van sixpacks zonder dat iemand een work-out hoeft te doen, het opblazen van de lippen en schaamlipverkleining.

Advertenties en media

Dat deze verzoeken steeds vaker voorkomen, komt volgens Lina Triana, directeur aan de Colombian Plastic Surgery Society, door de vele advertenties en de media. „Ze zien mensen in vorm en willen er hetzelfde uitzien. Je looks verbeteren is een wereldwijde trend.”

Toch zijn sommige ingrepen heel risicovol. De Wereldgezondheidorganisatie geeft bij schaamlipverkleining zelfs verminking als risico op. „Ze bestaan voor een reden. Ze beschermen, geven vocht af en begeleiden het plassen. Wanneer vrouwen deze ingreep jong ondergaan, tijdens bijvoorbeeld hun menopauze of een hormonale overgang, kunnen hun vagina’s uitdrogen.”

Schaamlipverkleining

Desondanks staat de ingreep in het rijtje. In 2015 waren er vierhonderd vrouwen die de procedure ondergingen. Veel van hen waren jong en deden het om er beter uit te zien. Enkelen deden het omdat ze pijn ervoeren tijdens het hebben van seks of andere echte problemen. Het grootste gedeelte van de vrouwen wilde de verkleining echter omdat hun schaamlippen geen normale grootte hadden.

Wangcorrectie

Een andere populaire ingreep is dus het verwijderen van het wangvet. Dit lijkt een kleine ingreep, maar toch kost deze gemiddeld zo’n 8500 euro. Je gezicht gaat er smaller door lijken, zo wordt beweerd. Onder andere actrice en model Megan Fox liet deze operatie uitvoeren. Vervolgens zijn er nog mensen die permanente kuiltjes willen. Een ingreep van nog geen half uur die toch al dik 1000 euro kost. Hierbij wordt er op de gewenste plek een klein sneetje gemaakt, waarna het met een absorbeerbare draad van binnenuit straks gehecht wordt.

Aangelegde sixpack

Naast de gemaakte kuiltjes, doet ook een aangelegde sixpack het goed. Hierbij wordt praktisch al het vet rondom de spiergroepen weggezogen, waardoor de spieren zich veel meer kunnen profileren. Bij mensen die enigszins getraind hebben, maar nog wel over het nodige vet beschikken, wordt dit gedaan met een zogenaamde Vaser-machine. Deze verwijdert bovendien ook de overtollige huidplooien die aanwezig blijven.

Getty Images

Lip-implantaten

Het opspuiten van de lippen met botox om ze voller te laten overkomen, kennen we. Echter worden er ook steeds vaker kleine siliconen implantaten in de lippen gelegd om ze daadwerkelijk te vergroten. Alleen al in de Verenigde Staten werd er in 2015 meer dan 27.000 keer plastische chirurgie rondom de lippen uitgevoerd. Deze eeuw is het aantal aanvragen al met ruim 43 procent gestegen.

Medische achtergrond

Hoewel het klinkt alsof iedereen te pas en te onpas plastische chirurgie laat doen, gaan de doktoren niet blind over tot het uitvoeren van een dergelijke operatie. „We moeten de medische achtergrond eerst kennen en we dienen te benadrukken dat hun ideaal niet alleen via ons bereikt kan worden”, vertelt Triana. „Als een hele dikke man hier komt voor een sixpack, moeten we aangeven dat het er bizar kan uitzien. Zijn hele bouw is anders. We zullen alle opties met de patiënt dan echt goed moeten doornemen.”

„Uiteindelijk moeten de patiënten niet lijden. Maar ze zullen ook nooit blij zijn als ze hun lichaam niet mooi vinden en in gedachten houden dat we niet al hun problemen kunnen laten verdwijnen”, aldus Triana.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plastische chirurgie: steeds meer, steeds extremer
Sluiten