Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 9 mrt 2017 / 07:38 uur

Kunnen sterren het feminisme echt een boost geven?

Waarom Internationale Vrouwendag belangrijk is? Je hoeft niet per se een feminist aan het woord te laten om een passend antwoord op die vraag te krijgen. Het lijkt namelijk wel duidelijk: vrouwen worden op veel gebieden nog steeds niet hetzelfde behandeld als mannen. Wel heeft er in de vorige eeuw een flinke verschuiving plaatsgevonden. Dat hebben we te danken aan feministen, oftewel vrouwen die in de bres springen voor de gelijkheid tussen man en vrouw.

Bij de klassieke feminist denk je als Nederlander misschien eerst aan de namen van Aletta Jacobs of Wilhelmina Drucker of vrouwen die in paarse tuinbroeken gekleed gaan, stekeltjeshaar hebben of hun okselhaar laten groeien. Dat deze laatste eigenschappen van feministen echter mythes zijn waar je ‘u’ tegen zegt, hoeven we je hopelijk niet te vertellen.

Emma Watson

De vrouwen die vechten voor gelijke rechten voor beide geslachten heb je in alle soorten, maten en leeftijden. Ook in Hollywood lopen ze veelvuldig rond. En die vrouwen hebben veel invloed, want ze krijgen – of liever gezegd – nemen een podium om hun mening te uiten. Niet onbegrijpelijk, als jonge vrouw kun je je beter identificeren met Beyoncé, Lena Dunham of Emma Watson dan met de Dolle Mina’s die bijna vijftig jaar geleden met spandoeken de straat opgingen.

De factor beroemdheid gaat gepaard met een groot bereik. Maar, vertelt Musimbi Kanyoro, voorzitter van het Global Fund for Women, aan Metro, social media heeft het feminisme niet in gang gezet. „We zijn hier al vijftig jaar mee bezig. We hebben actie gevoerd via echte netwerken en andere methoden. Ze (social media, red.) zijn bruikbaar, staan ons toe om onze ideeën globaal te verspreiden en te kijken wat er allemaal gaande is.”

Als je jezelf als feminist neerzet, dan mag je tegenwoordig wel uitkijken. Social media kunnen dan namelijk de verkeerde kant op werken. Neem de zaak Emma Watson in Vanity Fair versus de feministen. De actrice die we kennen als Hermelien uit de Harry Potter-filmreeks, maakt zich hard voor de vrouw en haar rechten. Toen ze een paar weken geleden in een semitopless outfit te zien was in Vanity Fair, waren de reacties niet van de lucht. ‘Maar Emma Watson is toch een feminist?’

View this post on Instagram

Maturing from Hermione to Belle in @beautyandthebeast is a true coming-of-age story for @EmmaWatson: "I couldn't care less if I won an Oscar or not if the movie didn’t say something that I felt was important for people to hear." Read the full cover story at the link in bio. Photograph by Tim Walker.

A post shared by Vanity Fair (@vanityfair) on

Natuurlijk had Watson daar wat op te zeggen. Ze sloeg keihard terug in een gesprek met de BBC: „Wat hebben mijn tieten ermee te maken? Feminisme is niet een stok om andere vrouwen mee te slaan. Het gaat over vrijheid, over vrijlaten. Het gaat om gelijkheid.” Hier is Nana Darkoa Sekyiamah het roerend mee eens. Ze is geen beroemdheid, maar werd door de Britse krant The Guardian opgespoord vanwege een foto op Instagram, waarin we haar in bed zien liggen met haar vriend, beiden naakt.

View this post on Instagram

Baecation activated

A post shared by Nana Darkoa Sekyiamah (@dfordarkoa) on

Nana: „Ik ben het eens met Watson dat seksualiteit en feminisme naast elkaar kunnen bestaan, maar ik denk dat ‘tieten’ alles te maken hebben met feminisme. Sommige lichaamstypen domineren de tijdschriften en worden een onmogelijke schoonheidsnorm ten opzichte van alle andere lichaamstypen.” Ze doelt hiermee op weer een ander punt in de emancipatiediscussie: dat vrouwen zouden moeten voldoen aan een ideaalplaatje en dat wie daarbuiten valt, niet meedoet. Oftewel: het uiterlijk staat bij de vrouw voorop.

Een proces

Dat bewijst ook de cover van de Vogue met een naakt poserende Doutzen Kroes en Lara Stone. De fotoshoot vond plaats in het kader van het 5-jarig bestaan van de Nederlandse editie van het modeblad. Alhoewel seksualiteit en feminisme inderdaad hand in hand kunnen gaan, heeft de toelichting van fotograaf Mario Testino op de shoot toch een zeer eenzijdige bijsmaak.

Doutzen Kroes en Lara Stone op de cover van Vogue
Foto: Mario Testino voor Vogue

„Ik heb Lara naakt samen met Doutzen gefotografeerd. Lara heeft geweldige borsten en Doutzen een geweldige kont, perfect samen. En over het zoenen met elkaar deden ze niet moeilijk.” De resultaten van de sexy shoot gaan als een lopend vuurtje het internet over en geven – in combinatie met de woorden van Testino – juist geen boost aan het feminisme. Het bereik van sterren op social media kan dus voor- en nadelen hebben.

Volgens socioloog Edward Salazar is het zogenoemde ‘pop feminisme’ slechts een fase in het proces van vrouwenemancipatie en een resultaat van het actievoeren dat in het verleden is gebeurd. Tevens benadrukt hij dat het vooral onder bepaalde mensen leeft: goedgeïnformeerde, politiek geëngageerde consumenten met een bepaald opleidingsniveau. „Er heeft inderdaad een transformatie plaatsgevonden, maar het is een normaal proces”, aldus Salazar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunnen sterren het feminisme echt een boost geven?
Sluiten