Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 2 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Jongeren zijn eenzamer dan ouderen’

Als het over eenzaamheid gaat, hebben we het vaak over ouderen. Maar jongvolwassenen voelen zich vaker eenzaam dan 55-plussers. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Britse organisatie Nationwide Building Society, schrijven Engelse media.

Daarin gaf bijna 90 procent van de ondervraagden van tussen de 18 en 34 jaar oud aan dat ze zich eenzaam voelen of hebben gevoeld. Van de 55-plussers was dat 70 procent. Het is niet het eerste onderzoek dat erop wijst dat jongeren eenzamer zijn dan ouderen: eerdere studies wezen ook al in die richting.

Hoe komt het dat jongeren zich zo eenzaam voelen? Je studententijd is toch de mooiste tijd van je leven, waarin je volop nieuwe mensen ontmoet? Volgens Nicholas Christakis, die onderzoek doet naar eenzaamheid, doet het er niet per se toe of je mensen om je heen hebt. Sterker – eenzame mensen kunnen elkaar aansteken, zegt hij tegen The New York Times. „We voelen niet alleen onze emoties, we laten ze ook zien. Anderen pikken die op en kunnen zich ook zo gaan gedragen.”

Vaker online

Het onderzoek van de Nationwide Building Society wijst op een relatie met social media: wie zich eenzamer voelt, heeft meer online vrienden – mensen die je niet uit het echte leven kent. Andere onderzoeken toonden ook al aan dat wie zich eenzamer voelt, actiever is op bijvoorbeeld Facebook.

Foto: ANP

Het fenomeen versterkt elkaar waarschijnlijk: wie eenzaam is, heeft de neiging om via internet het isolement op te heffen. En wie op internet meer vrienden maakt, is vaker online en maakt dus minder snel vrienden in het echte leven. Uit onderzoek blijkt dat deze online vrienden ons minder gelukkig maken dan een ‘echte’ vriend.

Alles verandert

Sommigen stellen dat je van veel gebruik van social media een ‘FOMO’ – fear of missing out – kunt krijgen: als iemand niks van zich laat horen op social media, kun je denken dat je iets mist, omdat diegene wél plezier aan het maken is terwijl jij een saai avondje op de bank zit.

Maar volgens Radhika Sanghani, die zich ook eenzaam voelde en haar verhaal optekende in The Telegraph, is dat niet de grootste oorzaak van eenzaamheid. Zij voelde zich alleen omdat alles om haar heen veranderde – ze verliet haar veilige omgeving van haar middelbare school en ouders, en moest zich plotseling zien te redden tussen allemaal vreemden. Ook komt er plotseling veel druk op je te liggen: er wordt van je verwacht dat je presteert, eerst op je studie en daarna op je werk, aldus Sanghani.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jongeren zijn eenzamer dan ouderen’
Sluiten