Metro
Metro Good vibes 22 mrt 2017 / 14:31 uur

Met deze app maak je selfies met overleden geliefden

Of je het moet willen, is een ander verhaal. Fascinerend is het wel: in Zuid-Korea wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een app waarmee je kunt communiceren met overleden dierbaren.

De app heet ‘With Me’ en stelt je in staat om met een sprekend lijkende avatar van de overledene in kwestie selfies te maken en te chatten. Hoe dat kan? Met behulp van 3D-technologie en artificiële intelligentie kan een iemand digitaal gekloond worden. Dat kan inmiddels zó overtuigend, dat de avatar bijna niet van echt te onderscheiden is. De makers hopen op deze manier de rouwende mens een hart onder de riem te kunnen steken. Metro sprak met Sangcheol Lim, directeur van Elrois. Volgens hem zou deze app ook kunnen worden ingezet om met beroemdheden te ‘chatten’.

Hoe is deze app tot stand gekomen?
Het was helemaal niet ons idee om met een app de doden tot leven te kunnen brengen. Integendeel, we wilden in eerste instantie een app ontwikkelen waarbij je een selfie kon maken als je alleen bent. Om dat te kunnen bewerkstelligen, scanden we echte personen en ontwikkelden we hyperrealistische 3D-avatars. Die avatars kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. Door deze techniek kun je op de foto met een beroemdheid, een familielid en inderdaad, ook met iemand die er niet meer is.

Wat kunnen die avatars allemaal?
Er is interactie mogelijk: de digitale klonen kunnen praten én reageren op de gebruiker. Door middel van gezichts- en stemherkenning is de avatar in staat om ‘echt’ te reageren. De app is in staat om persoonlijke informatie als iemands uiterlijk en emoties op te slaan en kan daardoor verschillen opmerken. Zo zou jouw avatar aan je kunnen vragen waarom je er vandaag goed uitziet.

En jullie zijn ook bezig met een Cloud?
„We zijn momenteel bezig met Avatar Cloud Service, een virtuele plaats waar je jouw avatars naar kunt uploaden en nieuwe avatars kunt kopen. Dan moet je denken dat je nieuwe beroemdheden kunt ‘scoren’, maar ook bijvoorbeeld hun outfits. De Cloud is nog volop in ontwikkeling, maar we zijn al in gesprek met beroemdheden waar we avatars van willen maken. We hopen dat we de app en service eind dit jaar kunnen lanceren.”

Is het de bedoeling dat mensen in later stadium ook zelf kunnen scannen?
We zijn ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe telefoon die 3D scannen mogelijk maakt. Hiermee zouden mensen zelf gemakkelijk hun eigen avatars kunnen maken. Wil je dat nu doen, dan zul je echt naar een speciale 3D-studio moeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze app maak je selfies met overleden geliefden
Sluiten