Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 30 mrt 2017 / 17:05 uur

Deze dieren doden de meeste mensen

Een boer in Indonesië werd deze week met huid en haar opgeslokt door een python. De man werd aangetroffen nadat de slang was opengesneden. Het incident vond plaats bij een palmolieplantage in de buurt van zijn dorp in West Sulawesi.

Slangen kunnen dus dodelijk zijn voor mensen. Maar wat zijn eigenlijk de dodelijkste dieren voor onze soort? Metro zocht het uit en maakte een top 5.

5. Roofwants
De roofwants doodt jaarlijks zo’n 10.000 mensen. Dat komt vooral omdat het insect de ziekte van Chagas over kan brengen. Als dat onbehandeld blijft, leidt dat uiteindelijk tot de dood. Dat kan overigens wel tientallen jaren duren.

Deze ziekte komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika en is verwant aan de Afrikaanse slaapziekte. Mensen die lijden aan de ziekte van Chagas krijgen last van hevige koorts, bloedarmoede, slaperigheid, hoofdpijn en braakneigingen. De ziekte is in de eerste maanden nog behandelbaar, maar daarna niet meer.

In Zuid-Amerika sterven vooral arme mensen aan deze ziekte.

4. Tseetseevlieg

De eerder genoemde Afrikaanse slaapziekte wordt overgebracht door de tseetseevlieg en is jaarlijks ook verantwoordelijk voor zo’n 10.000 dodelijke slachtoffers. Deze insect komt voor in Afrika.

De symptomen van de Afrikaanse slaapziekte zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Chagas. Als de ziekte niet wordt behandeld, loopt het dodelijk af. Als de parasiet de hersenen binnen weet te dringen, gaat het snel achteruit: verwardheid, slaapstoornissen en epileptische aanvallen zijn symptomen die dan voorkomen. Het slachtoffer wordt vervolgens snel mager, komt in een coma terecht en overlijdt uiteindelijk.

3. Hond

In westerse landen zijn honden vaak gevaccineerd tegen hondsdolheid, in India is dat anders. Foto: Colourbox.

Onze trouwste vriend staat opvallend genoeg in de top 3 van dodelijkste dieren. In 2014 kwamen zo’n 25.000 mensen om het leven door toedoen van een hond. In het overgrote deel van de gevallen stierf het slachtoffer aan hondsdolheid, veroorzaakt door een hondenbeet.

In India sterven jaarlijks zo’n 20.000 mensen aan de ziekte. De kans dat honden mensen infecteren met hun beet is in westerse landen beduidend lager. Voor iemand in Noord-Amerika of Europa is de kans op overlijden door hondsdolheid dus niet zo groot, omdat dieren vaak zijn gevaccineerd.

2. Slang

De python. Foto: Colourbox.

De Indonesische boer die deze week werd opgeslokt door een slang, was zeker niet de eerste die door toedoen van een slang om het leven kwam. Jaarlijks zou de slang zo’n 125.000 keer verantwoordelijk zijn voor de dood van een mens.

Hoe doet een slang dat dan? De cobra’s en pythons mogen dan wellicht het bekendst zijn en de meeste indruk achterlaten, maar beten van kleinere, giftigere slangen zijn nog gevaarlijker. Volgens National Geographic is de Oxyuranus microlepidotus, ofwel de inlandtaipan, de giftigste van allemaal. Hij zou met een beet liefst honderd mensen kunnen doden. De taipan komt voor in centraal Australië. Grote meevaller is dat de slang totaal niet agressief is en zich zelden laat zien.

De man die deze week in Indonesië zijn Waterloo vond, is vermoedelijk niet vergiftigd. Pythons verstikken over het algemeen eerst hun slachtoffers voor ze ze in hun geheel opslokken.

Let op: Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren

1. Muggen

Dit kleine beestje maakt jaarlijks de meeste menselijke slachtoffers. Foto: Colourbox.

Geen krokodil, leeuw of welk indrukwekkend dier dan ook: neen, een insect is voor de mens het dodelijkste dier ter wereld. In ons land mag de mug dan ongevaarlijk zijn, in warmere landen kan de mug dodelijke ziektes overbrengen. De bloedzuiger kan virussen eenvoudig overbrengen van mens tot mens.

Malaria is de grootste boosdoener van allemaal. Aan die ziekte overlijden jaarlijks zo’n 550.000 mensen. Knokkelkoorts en gele koorts zijn andere ziekten die door de mug worden overgebracht. Het totaal aantal slachtoffers gemaakt door de mug ligt op zo’n 725.000.

Waar zijn de grote jongens?

Die staan wel degelijk in de top 15, maar maken in verhouding gewoon een stuk minder menselijke slachtoffers dan de hierboven genoemde dieren. Om een indicatie te geven: krokodillen – 1000 per jaar, nijlpaarden – 500 per jaar, olifanten, leeuwen – allebei 100 per jaar en haaien – 10 per jaar.

Overigens zou de top 5 er iets anders uitzien als je de mens ook als dier aanrekent. Dan zou de mens namelijk, na de mug, het op een na dodelijkste dier zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze dieren doden de meeste mensen
Sluiten