Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Good vibes 23 feb 2017

Zweed wil uurtje vrij om te seksen

Met een genereuze ouderschapsverlof, de bekende FIKA breaks (koffiepauzes) en experimenten met 6-urige werkdagen lijken de Zweden het prima voor elkaar te hebben op werkgebied. Een gemeenteraadslid doet er echter nog een schepje bovenop: hij pleit voor betaalde sekspauzes.

Tijd voor je partner

Betaald krijgen voor een uurtje plezier in bed tijdens de werkdag? Ja, je leest het goed. Een gemeenteraadslid van het Zweedse Övertorneå heeft onlangs een motie voor sekspauzes gepresenteerd met het doel om liefdesrelaties te verbeteren.

„Er zijn studies die aantonen dat seks gezond is”, stelt het 42-jarige raadslid tegenover AFP. Tegenwoordig besteden koppels te weinig tijd aan elkaar: „Het gaat om het hebben van betere relaties.”

Muskos plaatst wel een kanttekening bij het plan, het is namelijk niet mogelijk om te controleren of werknemers het uurtje wel echt gebruiken om deze tijd met hun partners te besteden. „Je kunt niet garanderen dat een werknemer in plaats daarvan een blokje omgaat.” Maar, zo stelt hij, bedrijven moeten vertrouwen hebben in hun werknemers. Het raadslid ziet dan ook geen reden waarom de motie er niet doorheen zou komen.

Opmerkelijke arbeidsvoorwaarden

Niet alleen overheden kunnen werkomstandigheden verbeteren, ook bedrijven trekken van alles uit de kast om werknemers te paaien. Een auto van de zaak, een mooie bonus of een laptop; daar kijkt niemand meer van op. Sommige bedrijven zijn echter wat creatiever en bieden wel heel bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Netflix: vrijheid, blijheid

Bij Netflix staan vrijheid en de mogelijkheid om eigen keuzes te maken hoog in het vaandel. Daarom hebben de werknemers een ongelimiteerd aantal vakantiedagen. „We moeten focussen op wat mensen voor elkaar krijgen, niet hoeveel uren zij hebben gewerkt”, vindt CEO Reed Hastings. Netflix is trouwens niet het enige bedrijf dat werknemers zelf de verantwoordelijkheid hierover geeft. Onder meer Virgin, LinkedIn en het Nederlandse techbedrijf Bynder bieden een onbeperkt aantal vrije dagen. Ook voor ouders is Netflix soepel: werknemers van de streamingdienst mogen in het jaar na de geboorte van hun kind zo vaak en lang als gewenst thuisblijven, terwijl ze wel worden doorbetaald.

Airbnb: verkleedpartijen en huisdieren

De bonussen bij Airbnb zijn al niet mis – 2.000 dollar om te reizen -, maar ook het kantoorbeleid geeft reden om spontaan van baan te wisselen. Airbnb heeft bijvoorbeeld een twist gegeven aan de Casual Friday met Formal Friday, een dag waarop alle werknemers juist extra net gekleed gaan. Daarnaast zijn er speciale dagen waarop iedereen in thema gaat (zie video hieronder) én mogen huisdieren mee naar kantoor.

https://www.youtube.com/watch?v=LdDisQuqIAg

Ben & Jerry’s: drie bakken ijs

Bij Ben & Jerry’s weten ze wel hoe ze hun werknemers moeten verwennen. Ze mogen namelijk drie bakken ijs meenemen naar huis… per dag! Bovendien ligt eeuwige roem binnen handbereik, want ook het verzinnen van de beroemde smaakjes is deel van het werk. Ben & Jerry’s is trouwens niet de enige werkgever die werknemers weet te paaien met eten. Twitter zorgt voor lunch en ontbijt, en Dropbox voegt daar ook nog eens diner en snacks aan toe.

Apple en Facebook: eicellen laten invriezen

Facebook en Apple bieden vrouwelijke werknemers de mogelijkheid om hun eicellen te laten invriezen op hun kosten. In een interview met Bloomberg legt COO Sheryl Sandberg uit dat een van de werknemers kanker had en door de behandelingen geen kinderen meer zou kunnen krijgen. Toen bleek dat zij het invriezen niet kon betalen, kwam Sandberg met het idee om de kosten te dekken. Er werd besloten dit niet alleen beschikbaar te stellen aan vrouwen met ernstige, medische condities, maar aan elke vrouw werkzaam binnen het bedrijf. Facebook is trouwens eveneens vrijgevig tegenover nieuwe ouders: deze krijgen onder andere vier maanden betaald verlof en 4000 dollar aan ‘babygeld’.

Andere bijzondere voordeeltjes? De dating- en trouwservice van Alibaba China, yogaklassen bij Conclusion en de middagdutjes van Hootsuite. Wat een droombanen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zweed wil uurtje vrij om te seksen
Sluiten