Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 18 feb 2017 / 11:52 uur

Zealandia is het zevende continent op de aarde

Volgens de huidige geologische maatstaven kent de wereld zes continenten: Eurazië (een samenvoeging van Europa en Azië), Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antartica en Australië. Geological Society of America Today meent echter een zevende te hebben vastgesteld.

Het gaat om Zealandia, een continent dat voor het grootste deel onder water ligt. Het is als het ware een gebergte waarvan de toppen boven water komen. Deze kennen wij als Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië.

Vier eisen

Om volgens de geologie een continent te zijn, moet een gebied aan vier eisen voldoen.

  1. Het moet een variatie aan steensoorten bevatten: in het geval van Zealandia ligt het aantal op drie.
  2. De aardkorst van het continent moet dikker zijn de oceaankorst: check, al wordt Zealandia wel het dunste continent op aarde.
  3. Het gebied moet relatief groot zijn en duidelijk begrenst: het continent is in oppervlakte ongeveer twee derde van Australië (4,9 miljoen vierkante kilometer) en ligt verder duidelijk los van het naastgelegen continent.
  4. Het stuk land moet een aanzienlijk stuk hoger liggen dan de omliggende oceaankorst: eveneens check. Ondanks dat een groot deel onder water ligt, is het nog altijd wel een stuk hoger gepositioneerd dan de oceaankorst.

Gondwana

Het continent Zealandia is direct uniek. Er namelijk geen ander continent op de aarde dat voor zo’n groot deel met water is bedekt. Verder zou het ook het jongste continent zijn dat onze wereld kent. Het zou zich namelijk als laatste hebben afgescheiden van Gondwana.

In een ver verleden – zo’n 220 miljoen jaar terug tijdens de Triassic – kende de wereld slechts twee megacontinenten. Het noordelijke Laurisia en het zuidelijke Gondwana. Gondwana – dat destijds lag op de plek waar nu ongeveer Antartica zich bevindt – bestond uit India, Australië, Antarctica, Afrika, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Ongeveer 160 miljoen jaar geleden (ten tijde van de Jura) begon het continent uiteen te vallen. Nieuw-Zeeland was toen het laatste deel dat van Antartica afbrak. Met Zealandia hopen wetenschappers meer inzicht te krijgen over het uiteenvallen van Gondwana.

Cultuur

De geografische continenten komen niet altijd overeen met de werelddelen die ‘wij’ kennen. Zo kennen wij Europa en Azië als losse werelddelen, terwijl het puur geografisch gezien gewoon één is: Eurasia. Vanwege de grote cultuurverschillen tussen beide gebieden wordt er toch vaak over twee verschillende continenten gesproken.

Reageer op artikel:
Zealandia is het zevende continent op de aarde
Sluiten