Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 28 feb 2017 / 06:39 uur

Weten wat de toekomst in petto heeft? ‘Liever niet’

Stel: je kunt erachter komen of je relatie aanblijft, of hoe en wanneer je zal sterven. Zou jij dit willen weten?

Deze en enkele andere vragen stelden wetenschappers aan ruim 2000 testpersonen uit Duitsland en Spanje. En de antwoorden liegen er niet om: de overgrote meerderheid wilde niet weten wat de toekomst zou bieden.

1 procent

Er was een kleine groep die wel ontzettend benieuwd was naar het verdere levensverloop. 1 procent van de ondervraagden antwoordde namelijk op elke vraag volmondig ‘ja’. Maar het overgrote deel van de testpersonen (85 tot 90 procent) wilde er niet achter kunnen komen welke negatieve omstandigheden zij in de toekomst zouden meemaken, zo is te lezen in het onderzoeksrapport, dat verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Review.

Ook naar meer kennis over positieve gebeurtenissen (het winnen van een loterij of het ontmoeten van een levenspartner) in de toekomst was niet veel vraag. Ongeveer de helft van de proefpersonen, 40 tot 70 procent, had hier geen oren naar. Volgens de onderzoekers komt dit vooral omdat mensen verrast willen blijven worden in hun leven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Weten wat de toekomst in petto heeft? 'Liever niet'
Verliefd, verloofd, getrouwd? Bron: Colourbox

Nut van het onderzoek

Maar waarom zou je een wetenschappelijk onderzoek doen naar iets wat toch niet mogelijk is? De onderzoekers leggen uit dat het toch belangrijk is. Er zijn namelijk ontzettend veel technologische snufjes en methodes (waaronder big data en genetisch onderzoek) die zich richten op het voorspelbaar maken van de toekomst en het zo klein mogelijk maken van risico’s. Het onderzoek wijst er licht op dat mensen hier misschien helemaal niet op zitten te wachten, aldus de onderzoekers.

„Mensen worden niet alleen uitgenodigd, maar er wordt vaak ook van hen verwacht dat ze deelnemen aan kankeronderzoeken die gericht zijn op een vroege detectie van de ziekte of regelmatige gezondheidscontroles of genetisch onderzoek van hun ongeboren kinderen”, zo citeert Scientiasonderzoeker Gerd Gigerenzer. „Niet willen weten (wat de toekomst brengt, red.) lijkt misschien in strijd met de intuïtie en laat anderen fronsen, maar wat wij aantonen is dat opzettelijk negeren (van informatie over de toekomst, red.) niet alleen gebeurt, maar ook nog eens op grote schaal plaatsvindt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weten wat de toekomst in petto heeft? ‘Liever niet’
Sluiten