Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 10 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Waarom valt je telefoon zo vaak uit in de winter?

Het is je deze week vast een keer overkomen. Net op een belangrijk moment valt je telefoon om onverklaarbare redenen uit. Het heeft net gesneeuwd, je loopt naar buiten en pakt je telefoon (die nog voor 80 procent is opgeladen) om een foto te maken, maar dan gebeurt het. Batterij leeg! Hoe kan dat nou?

De rest van het jaar heb je er waarschijnlijk amper last van gehad, maar in de winter valt je telefoon om de haverklap uit en kan je je huis niet verlaten zonder extra batterij. Wij zijn niet de enigen die slecht tegen kou kunnen, de batterij van je geliefde telefoon is er ook niet zo’n fan van. Deze lithium-ionbatterij werkt namelijk door bewegende ionen die heen en weer bewegen tussen positieve en negatieve elektroden. Ingewikkeld verhaal, maar die elektroden zorgen er dus voor dat je batterij vol en leeg raakt.

Maar net zoals jij je vinger minder goed kunt bewegen, kunnen die elektronische ionen ook een stuk minder goed hun weg vinden door de kou. Als het buiten heel koud is, bevriezen de elektroden, waardoor je batterij er dus gewoon mee stopt. Volgens PCAdvisor kan je telefoon ook sneller uitvallen als het heel warm is. De ideale temperatuur voor je smartphone is tussen de 10 en 30 graden. Tip voor de koude dagen: probeer je telefoon in je zak of tas (of een andere warme plek) te houden. Een dik hoesje kan ook helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.