Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 23 feb 2017 / 21:15 uur

Vrouw start petitie om ‘catfishers’ te bestraffen

De 44-jarige Anna Rowe werd vorig jaar stapelverliefd op een man die ze ontmoette via datingapp Tinder. Hij was knap, vrijgezel en hoogopgeleid, bezat een flinke portemonnee en was helemaal voor haar. Kortom, een droomman.

Maar zoals iedereen die het MTV programma Catfish kent, wel weet: de uitdrukking ‘te mooi om waar te zijn’ bestaat niet voor niets. De Engelse Anna Rowe had te maken met iemand anders en probeert nu door middel van een petitie ervoor te zorgen dat ‘catfishers’ (mensen die zich online voordoen als iemand anders) bestraft kunnen worden.

Man met een missie

Toch duurde het wel een tijdje voor Rowe erachter kwam dat de ambitieuze advocaat met het grote hart, toch iemand anders was. De twee stuurden eerst wekenlang romantische berichten over en weer, waarin Rowe volgens Metro UK zelfs enkele keren ten huwelijk wordt gevraagd. Er volgt zelfs een ontmoeting, waarna de vrouw er al achter kwam dat haar droomman Antony Ray een andere foto heeft gebruikt. Namelijk die van Saif Ali Khan, een bekende Bollywoodacteur.

Vrouw start petitie om 'catfishers' te bestraffen
Acteur Saif Ali Khan. Foto: Getty Images

Maar de alarmbellen gaan nog niet rinkelen bij Rowe. Ze besluit door te gaan met Antony en doordeweeks woont hij zelfs bijna bij haar. Dit alles onder het mom van zakenreizen. Totdat het stopt en ze helemaal niets meer van hem hoort. Rowe besluit op slinkse wijze contact te zoeken met haar verloren liefde, door hem onder een ander profiel een berichtje te sturen via Tinder. En weer gebruikt Ray zijn verleidingsmanoeuvres, totdat Anna opbiecht wie ze echt is. En dan komt de aap uit de mouw: Ray heeft gewoon een vrouw en een gezin, dat hij alleen in het weekend zag. Ze was opgelicht.

Verdriet

„Hij brak mijn vertrouwen en zorgde ervoor dat ik geen keuze meer had. Ik koos er niet voor om een relatie te hebben met een getrouwde man, of een man die er tegelijkertijd verschillende vrouwen op nahield", aldus de boze Anna Rowe. „Ik ben het slachtoffer geworden van een catfisher. Een nepprofiel en online identiteit gebruiken om vrouwen of mannen te gebruiken voor seks, zou illegaal moeten zijn. Maar dat is het niet. Het resultaat daarvan is dat de andere partij denkt dat er een echte relatie wordt aangegaan en dat diegene hoopt op een toekomst samen."

Door de petitie hoopt de Engelse dat niet alleen het oplichten voor geld (zoals nu het geval is), maar ook het oplichten voor seks bestraft kan worden. Rowe heeft nog 80 handtekeningen nodig, dan wordt de petitie overgedragen aan de Engelse premier Theresa May. Of die iets gaat doen met de petitie is natuurlijk een tweede.

Eerste hulp bij internetdaten

Omdat het via het internet vaak lastig is om te bepalen met wie je te maken hebt, somt Metro enkele tips voor je op om catfishers tegen te gaan:

  • Google de foto. Dat knappe meisje of die woest aantrekkelijke man, kan net zoals in Rowe’s geval eigenlijk iemand anders zijn. Hoe je daarachter komt? Wanneer je internetliefde een foto heeft gestuurd of een Facebookpagina heeft, kan je de foto’s die hierop staan omgekeerd googelen. Door de foto up te loaden in de zoekbalk, of op deze site. Je ziet dan meteen wat de oorspronkelijke bron is van het beeld.
  • Vraag om een videochat. Spannend, maar een videogesprek laat meteen zien met wie je te maken hebt. Weigert hij of zij steevast, of krijg je te horen dat ze geen camera of webcam hebben? Dan is er waarschijnlijk iets niet helemaal in de haak.
  • Kijk kritisch naar de berichten. Zoals we hiervoor al noemden: vaak is iets dat te mooi klinkt om waar te zijn, dat ook echt. Liefdesverkondigingen na een dag zijn bijvoorbeeld niet heel erg realistisch. Ook de altijd reizende forens, die helaas alleen nooit bij jou in de buurt komt, is verdacht.
  • Doe een Facebookcheck. En kijk dan goed naar alle informatie die op het profiel staat. Soms heeft een catfisher verschillende Facebookprofielen in zijn/haar bezit, om zo de leugens in stand te kunnen houden. Heeft je internetdate dus maar heel weinig vrienden, is het profiel pas kortgeleden aangemaakt en is er nauwelijks aanvullende informatie te zien? Dan kan je misschien beter nog maar even wachten voordat je je hart verliest…
Vrouw start petitie om 'catfishers' te bestraffen
Bron: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw start petitie om ‘catfishers’ te bestraffen
Sluiten