Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 1 feb 2017 / 13:12 uur

Joden geven sleutel synagoge aan moslims na brand

Hoewel er van alles gaande is rondom moslims in Amerika, is er een verhaal dat de afgelopen dagen in positieve zin opvalt. In een klein stadje in Texas zijn moslims en joden namelijk dichter bij elkaar gekomen door een brand.

In het Victoria Islamic Centre, de enige moskee in Victoria, Texas, woedde zaterdag een enorme brand. Eerder werd er ingebroken in het islamitische centrum. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

https://twitter.com/aut_omnia/status/825405469552496640

Het was echter de enige plek in het stadje waar plaatselijke moslims terechtkonden om te bidden. Dankzij de joodse gemeenschap van Victoria is er nu een tijdelijke plek waar de moslims toch gezamenlijk kunnen bidden: hun synagoge.

Groot gebouw

Een van de eigenaren van de moskee, Shahid Hashmi, vertelt aan The Independent: „Leden van de joodse gemeenschap kwamen naar mijn huis en gaven mij de sleutel voor hun synagoge.” Robert Loeb, de eigenaar van de synagoge, legt uit waarom. „Iedereen kent iedereen hier. Ik ken best wel leden van de moskee en we voelden met hen mee. Als er zoiets als dit gebeurt, moeten we met zijn allen samenwerken. We hebben denk ik zo’n 25 tot 30 joodse mensen in Victoria, en ongeveer 100 moslims. Het is best een groot gebouw voor dat kleine aantal joden hier.”

De moskee werd in 2000 gebouwd en stond zaterdag rond 02.00 uur ’s nachts in brand. Het duurde zo’n vier uur voordat de brandweer het vuur onder controle had. Er vielen geen gewonden, maar de schade aan de moskee is groot. Inmiddels is er een GoFundMe-pagina voor de moskee gestart, waar al 900.000 dollar op is binnengehaald. De oprichter van de pagina, Omar Rachid, heeft laten weten dat hij ontzettend dankbaar is voor de support. „De blijk van liefde, de lieve woorden, knuffels, helpende handen en de financiële bijdragen zijn voorbeelden van de ware Amerikaanse geest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Joden geven sleutel synagoge aan moslims na brand
Sluiten