IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 15 feb 2017 / 19:05 uur

Er komt een actiefiguurtje van Vincent van Gogh

Er is al een hoop naar één van Nederlands bekendste kunstschilders vernoemd: van een museum tot straten en natuurlijk ook een tulp. Maar er zit nog meer eer in de pijpleiding voor de artiest: er komt een heus actiefiguurtje mét afneembaar oor op de markt.

Het bedrijf Today Is Art is een crowdfundingsactie begonnen om een Vincent van Gogh van PVC op de markt te brengen. Het bedrijf wil kunst leuker en makkelijker maken voor een groot publiek, met het figuurtje hopen ze dat te bereiken. Dat gaat aardig: ze zijn pas twee dagen aan het funden en hebben al meer dan 2000 geïnteresseerden. Samen bieden die meer dan 90.000 dollar, terwijl ze ‘slechts’ 20.000 nodig hadden.

Beeld via Today Is Art/Kickstarter
Beeld via Today Is Art/Kickstarter
Beeld via Today Is Art/Kickstarter

Film

Het is niet het enige waar Vincent binnenkort mee geprezen wordt. Ook is er al een lange tijd een film in de maak die geheel in zijn herkenbare schilderstijl is gemaakt. Meer dan honder kunstenaars zijn dagelijks aan het werk om de film te animeren. Wanneer Loving Vincent, zoals de film heet, uitkomt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk in de loop van dit jaar.

Afgesneden oor

Van Gogh staat bij velen bekend als de kunstenaar die zijn eigen oor afsneed. Dat is waarschijnlijk niet waar: uit brieven weten kunsthistorici te concluderen dat het een ruzie betrof. In 1888 kreeg Van Gogh Paul Gaughin te logeren in het befaamde gele huis in Arles (Frankrijk) waar hij Nachtcafé schilderde.
Dat café had een bazin waar de twee mannen verliefd op werden. Ze kregen ruzie, waarop Gaughin een mes trok en een deel van Vincent’s oor eraf sneed. Ze besloten hier beiden over te zwijgen zodat Gaughin niet vervolgd zou worden.

Vincent Willem van Gogh 076.jpg
Door Vincent van Gogh – Onbekend, Publiek domein, Link

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Er komt een actiefiguurtje van Vincent van Gogh
Sluiten