Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 28 feb 2017 / 06:42 uur

De nare gevolgen die mobieltjes op het milieu hebben

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar tien jaar geleden bestonden er nog geen smartphones. Maar sinds Apple in 2007 de iPhone introduceerde, zijn er maar liefst 7 miljard smartphones geproduceerd.

En daar zijn we natuurlijk reuzeblij mee, want wat zouden we moeten zonder onze geliefde apparaatjes die bijna alles kunnen? Toch is er ook een kanttekening te plaatsen bij de populariteit van de ‘slimme mobieltjes’. De productie ervan heeft namelijk grote negatieve gevolgen voor het milieu, zo blijkt uit een onderzoek van Greenpeace dat maandag werd gepubliceerd.

Snel kapot

En dat komt mede door het feit dat de smartphones vaak niet langer dan twee jaar meegaan. Daardoor moeten er nóg meer telefoons gemaakt worden en dat kost veel energie en materiaal. „Dat zorgt op zijn beurt weer voor een groot afvalprobleem", zegt onderzoeker Elizabeth Jardim van Greenpeace.

Feitje uit het onderzoek: als alle smartphones die in de afgelopen tien jaar zijn geproduceerd nog zouden werken, zou ongeveer iedereen er één hebben. Volgens Jardim maken veel grote mobielproducenten de apparaten op zo’n manier dat het lastig is om meer geheugen toe te voegen, of de batterij te vervangen. Als resultaat moet je soms meteen een hele nieuwe telefoon aanschaffen, als één onderdeel niet meer goed werkt. En dat is natuurlijk niet echt duurzaam.

De nare gevolgen die mobieltjes op het milieu hebben
Foto: Colourbox

Nieuw productiemodel

Greenpeace vraagt de hele smartphone-branche nu om een nieuw businessplan te maken, waarin de bedrijven meer rekening houden met het milieu en het effect dat de verspilling van de smartphones daarop heeft. En, niet geheel onbelangrijk: waarin de producenten meer rekening houden met de klanten, die hun telefoon misschien wel langer dan twee jaar willen blijven gebruiken.

„Bedrijven moeten de innovaties niet toetsen op minder millimeters en meer megapixels, maar op het ontwerpen van een smartphone die lang meegaat. Bijvoorbeeld door te zorgen dat ze makkelijk te repareren en te upgraden zijn, en door het gebruik van materialen die goed gerecycled kunnen worden”, zo pleit Elizabeth Jardim.

De cijfers van het onderzoek en het volledige rapport kan je hier bekijken.

Zelf helpen

Heb je zelf onlangs een nieuwe smartphone aangeschaft en ligt je oude nu stof te happen in een kast? Je kunt het milieu een handje helpen door deze in te leveren bij één van de instanties die je mobiel kunnen hergebruiken. Je smartphone gaat dan bijvoorbeeld naar een land waar de ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie en internet nog in volle gang zijn. Vaak krijg je ook een vergoeding voor je oude toestel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De nare gevolgen die mobieltjes op het milieu hebben
Sluiten