Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 24 feb 2017 / 06:05 uur

Carnavallen onder de rivieren: tips voor de toerist

Carnaval, dat wordt toch altijd onder de rivieren gevierd? Nou, nee dus. In Oldenzaal, Raalte, Groesbeek en zelfs Amsterdam wordt er ook gecarnavald. En dan vergeten we nog een hoop plekken. Carnaval is van oorsprong een rooms-katholiek feest, dat traditioneel gezien van zondag tot dinsdagavond duurt. In veel gevallen barst het carnaval echter op vrijdagavond al los en stromen de kroegen en straten in het weekend vol met feestgangers. Uitnodigend om dit feest mee te vieren, maar hoe je dat doet als je ‘niet van daar’ bent? Metro vroeg het twee Limburgers en twee Brabanders.

In Noord-Brabant en Limburg is carnaval misschien wel het grootste feest van het jaar. Dat weten ook andere Nederlanders, die in groten getale de rivieren oversteken om het feestje mee te vieren. Vooral in ’s-Hertogenbosch en Breda stromen de ‘Hollanders’ in het carnavalsweekend binnen en in Limburg kunnen de Maastrichtenaren rekenen op de meeste visite. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, gaat in het geval van carnaval zeker op, maar bezoek van buitenaf kan ook gepaard gaan met problemen. Dit zorgt ervoor dat sommige kroegen zich wapenen met het verkopen van aparte toegangskaarten.

Gedraag je

„Ik denk wel dat een bepaald type volk erop af komt om rotzooi te trappen. Dan ontstaan er bijvoorbeeld knokpartijtjes. Volgens mij komt de angst om ‘vreemden’ binnen te laten daar vandaan. Terwijl het juist een feest is waarop alles en iedereen goed samen gaat”, vertelt Jan Eijsermans (31) van carnavalsvereniging Veul Gère uit Tilburg. Ook Tjeu Tegels (25), die carnaval in Breda viert, heeft er ervaring mee. „Er zijn mensen bij die denken: ‘dit is de gelegenheid om eens even goed de beest uit te hangen.’ Carnaval heeft het imago van alles kan en alles mag. Er wordt veel gedronken, wat zich meestal in gezelligheid uit. Een enkeling drinkt echter net iets teveel en treedt hierdoor soms buiten het boekje.”

Drink niet teveel

„Je streven moet niet zijn om zo dronken mogelijk te worden”, vertelt Nienke Groenewegen (29) die carnavalt in Maastricht en Heerlen. „Je hebt bijvoorbeeld van die groepen studenten die als primair doel lijken te hebben veel te drinken en alles wat los en vast zit mee naar huis te nemen.” Natuurlijk gaan er de nodige hoeveelheden bier doorheen tijdens carnaval, maar dat het een feest is dat draait om alleen maar keihard drinken, is niet waar. De essentie is de gezelligheid en het samenkomen met vrienden en familie.

Begin op tijd

Waar alle carnavallers het over eens zijn, is dat je op tijd begint met feesten. „Kom je uit de Randstad, kom het feestje dan gewoon lekker overdag mee vieren”, adviseert Jan. Ook Ton Spätjens (67) uit Roermond raadt dit aan: „Pak ’s morgens een goed ontbijt en ga dan het feestgedruis in. Een goede carnavalsvierder gaat overdag.” In Limburg vier je carnaval voornamelijk buiten en in Brabant staan ze meer in de kroeg. En daarmee komen we op de outfit, want wat trek je aan als je de hele dag op straat staat?

Denk goed na over je outfit

„Kleed je warm aan”, aldus Nienke. Als je dit weekend naar Limburg afreist en denkt: ‘Ah, dan trek ik die onesie van die goedkope winkelketen aan’, zit je verkeerd. „Je komt niet weg met een beren- of kerstmannenpak. Limburgers gaan gekleed in veel kleuren, geschminkt, een pruik: echt over the top.” Duik eens in de oude kleding die je op zolder hebt staan of ga langs bij je opa of oma. Met bijvoorbeeld een bontjas, een leuk hoedje en een mooi geschminkt gezicht kom je al een heel eind. Bij De Poppendokter in Roermond, de enige winkel die wel open is tijdens de feestdagen, kun je je carnavalsoutfit nog wat opleuken, mocht je toch commentaar krijgen omdat je er te gewoontjes bij loopt.

Ook in Brabant wordt gepleit voor creativiteit: „Schaf een origineel pak aan dat niet iedereen al heeft. Geen SWAT-team-achtige outfits of andere dertien in een dozijn-kostuums dus”, zegt Jan. Van mede-brabo Tjeu mag je dat dierenpak best aan: „Prima, als je maar niet je eigen kleding aantrekt. Je kunt bijvoorbeeld ook met een hele groep dezelfde outfit aantrekken.”

Accepteer de muziek

Genoeg tips op kledinggebied. Nog meer? Jazeker: accepteer de carnavalsmuziek, hoe deze ook klinkt. In Brabant waan je je met enige regelmaat in een après-skikroeg, maar in Limburg zullen er veel liedjes zijn die je niet kunt mee lallen, laat staan verstaan. Nienke: „Nummers als ‘Joost is anders geaard’ hoor je hier zelden tot nooit.” Jan raadt aan desnoods van tevoren nog even wat carnavalsmuziek aan te zetten en een Schrobbelèr te drinken om erin te komen.

Feest gewoon lekker mee

En dan is het carnaval en tijd om te feesten: je bent vroeg genoeg op de plaats van bestemming, hebt een originele outfit gescoord en je vrienden staan om je heen. Toch kan het nog wat onwennig aanvoelen als je op de late ochtend in de kou, dan wel in de kroeg staat met je eerste biertje in de hand. Het devies volgens onze doorgewinterde carnavalsvierders: vier het feestje gewoon leuk mee en meng je in het feestgedruis. Ton: „Blijf niet aan de kant staan, er is altijd plaats voor iedereen. We nodigen heel Holland uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Carnavallen onder de rivieren: tips voor de toerist
Sluiten