Evie Westland
Evie Westland Good vibes 18 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Artsen waarschuwen voor te zware maagzuurremmers

Even snel naar de drogist voor een middeltje tegen brandend maagzuur: als het aan Nederlandse artsen ligt, komt daar een einde aan. Zij vinden dat zware maagzuurremmers niet langer zonder recept verkocht zouden mogen worden.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Groningse professor Rinse Weersma spraken in het televisieprogramma Kassa zaterdag hun zorgen uit over de zware maagzuurremmers. De middelen kunnen flinke bijwerkingen hebben en worden volgens de artsen te vaak gebruikt door patiënten die ook een minder zwaar middel kunnen gebruiken tegen de klachten.

Botontkalking

Met name de zogenaamde protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol en pantoprazol, baren de artsen zorgen. De bijwerkingen kunnen heftig zijn, bij langdurig gebruik. Zo leidt het gebruik van zware maagzuurremmers tot een verhoogd risico op botontkalking, darminfecties en nierfalen, waarschuwde professor Weersma. Hij vindt dat ook artsen de zware middelen te snel voorschrijven, terwijl met een gezondere leefstijl ook al veel winst valt te behalen.

In Nederland gebruiken zo’n twee miljoen mensen deze zware middelen. Ongeveer de helft daarvan heeft ze, volgens Weersma, helemaal niet nodig.

Alternatieven

Twitteraars geven ondertussen tips om maagzuur zonder medicijnen tegen te gaan:

https://twitter.com/AllorodiMare/status/833027770951331840

https://twitter.com/WsNL_Henry/status/833022284046667776

https://twitter.com/SteenbergenP/status/833020337218580480

Winkels die de zware maagzuurremmers verkopen, moeten zich aan bepaalde regels houden. Ze moeten kopers goed voorlichten en mogen maar twee verpakkingen tegelijk aan een klant meegeven. Kassa nam de proef op de som en kreeg bij een drogisterij makkelijk vier doosjes mee. Apotheken waar een verslaggever langs ging, wezen wel op de nadelen en raadden lichtere middelen aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.