Elena van Doorn
Elena van Doorn Good vibes 11 jan 2017 / 12:42 uur

Waarom hebben we ongeluk op vrijdag de dertiende?

Heb jij last van paraskevidekatriafobie? Dan is deze dag zeker een ongeluksdag voor jou, want dit betekent dat je bang bent voor vrijdag de dertiende. Wanneer de dertiende dag van de maand op een vrijdag valt, dan brengt dat ongeluk. Tenminste, dat denken we. Maar wie heeft dat bedacht? En hebben we nou echt meer ongeluk op deze dag?

Bijgeloof lijkt vooral voort te komen uit een tijd waarin we minder wetenschappelijke verklaringen hadden voor zogenaamde ‘toevalligheden’. Verklaringen werden daarom nog gezocht in bovennatuurlijke krachten. Het getal 13 speelt hier al eeuwen een rol in, zo werd al in 1780 vóór Christus in het Babylonische wettelijk geschrift, de Code van Hammurabi, geen dertiende wet opgenomen.

Dertiende verdieping

Ook tegenwoordig vinden we dit bijgeloof nog overal terug. Hotels hebben vaak geen dertiende verdieping, vliegtuigen geen dertiende stoelrij en ziekenhuizen hebben vaak geen dertiende operatiekamer. Maar waar komt deze angst voor dit getal nu eigenlijk vandaan?

De angst voor het getal 13 heeft meerdere achterliggende theorieën. Een hiervan is dat het getal twaalf traditioneel als een volmaakt getal gezien wordt. Zo hebben we twaalf sterrenbeelden, zijn er 12 maanden in een jaar en hebben we 12 uren in een klok. Het nummer 13 is daarmee automatisch een verbreking van deze regel.

Laatste Avondmaal

Een Bijbelse verklaring is is te vinden in het Laatste Avondmaal van Jezus Christus, waar dertien mensen aanwezig waren. Tijdens dit etensmaal werd Jezus verraden door Judas en hier is ook de connectie met vrijdag te vinden. Gevolg van het verraden van Judas, was namelijk dat Jezus gekruisigd werd op, jawel, een vrijdag. Vrijdag was ook de dag dat Adam Eva het verboden fruit aanbood en ze, volgens de Bijbel, zondigden.

Een andere populaire theorie is de ondergang van de Tempeliers, en monastieke militaire orde waarvan de leden massaal gearresteerd werden door de Franse koning, koning Filips IV op vrijdag 13 oktober in het jaar 1307.

Het uitkomen van de Amerikaanse horrofilms Friday the 13th heeft ook niet echt geholpen om deze angst in moderne tijden af te doen nemen. In 2009 werd een vernieuwde versie van de film uitgebracht.

Club 13

Naast het geloof in deze ongeluksdag, zijn er ook genoeg pogingen gedaan om het bijgeloof te doen afnemen. Zo vormde een groep invloedrijke New Yorkers in 1880 een club om dit geloof tegen te gaan en om te bewijzen dat vrijdag de dertiende een dag is als elke andere. Oprichter William Fowler, een veteraan van de Burgeroorlog had een bijzondere voorkeur voor deze dag. Hij streed in dertien grote veldslagen, ging met pensioen op de dertiende dag van augustus en een maand later, op de 13e, zette hij de club op. Hij nodigde kennissen uit om samen te dineren in groepen van dertien op de dertiende dag van elke maand.

Om nog meer van dit soort bijgeloof-taferelen te ontkrachten stapten de leden de kamer binnen door onder een trap door te lopen en de tafel waar ze aanzaten was geheel bedekt met zout. Fowler’s club werd een van New York’s meest populaire clubs en behaalde al in 1987 bijna 500 leden. Tegen de tijd dat in 1940 de laatste club sloot waren vijf presidenten erelid geweest.

Ongeluksdag?

Maar in hoeverre is vrijdag de 13e nu echt een ongeluksdag? Volgens onderzoekers is het moeilijk om hier representatieve data van te verzamelen, dit omdat nog steeds veel mensen thuisblijven op deze dag, geen operaties ondergaan op vrijdag de 13e en een dag later pas op reis gaan. Een studie van het Centrum van Verzekeringsstatistiek (CVS) uit 2008 laat zelfs zien dat er minder verkeersongelukken plaatsvinden op vrijdag de dertiende, in vergelijking met andere vrijdagen. Verzekeraar Generali brengt vandaag een onderzoek naar buiten dat er op vrijdag de dertiende iets minder (5 procent) schade gereden wordt dan op andere vrijdagen.

Ook zijn er op vrijdag de dertiende minder ongelukken met brand en diefstal. Al is de gemiddelde waarde van spullen die bij deze ongelukken verloren gaat opmerkelijk gezien, wel hoger. Doe de deur dus goed op slot vandaag en laat geen kaarsjes branden. Maar stap met een gerust hart de auto in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom hebben we ongeluk op vrijdag de dertiende?
Sluiten