Hester Ramaker
Hester Ramaker Good vibes 22 jan 2017 / 15:37 uur

Grofgebekt? Dan ben je heel integer en eerlijk!

Sta jij te boek als grofgebekt en weet je veel vloekwoorden te noemen? Dan ben je oprechter dan je medemens die je altijd op nette toon te woord staat.

Dat blijkt uit onderzoek van een team van Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Chinese wetenschappers. Ze stellen dat je waarschijnlijk heel integer bent als je veel scheld.

Hart op de tong

Het team onderzocht het verband tussen vloeken en eerlijkheid en kwam zo tot deze bijzondere conclusie. Mensen die grofgebekt zijn, dragen het hart letterlijk op de tong. Ze gooien alles eruit en filteren hun gevoelens dus niet. Daarom zou je in andere situaties dus ook minder liegen.

Donald Trump

Ook komen mensen die meer vloeken eerlijker over in de ogen van andere mensen. Het voorbeeld wat de onderzoekers hebben genomen is, wie kan het ook anders zijn, de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Omdat hij grove taal gebruikt, vinden mensen hem oprechter overkomen dan zijn tegenstanders in de campagnes.

Grofgebekt? Dan ben je heel integer en eerlijk!
Donald Trump tijdens een speech. Foto: ANP

Favoriete vloekwoorden

Kort uitgelegd werden proefpersonen gevraagd naar hun favoriete vloekwoorden en moesten ze uitweiden over waarom ze die woorden gebruikten. Daarna ondergingen ze een leugendetector test om te kijken of ze de waarheid spraken of gewoon sociaal wenselijke antwoorden gaven. Het bleek dat mensen die meer scheldwoorden kenden, minder vaak liegen.

‘Ik’ en ‘mij’

Ook werden de Facebookprofielen van 75.000 Amerikaanse gebruikers onderzocht. Het bleek dat mensen die meer scholden of vloekwoorden gebruikten, ook vaker woorden gebruikten zoals ‘ik’ en ‘mij’. Dat zijn woorden die al langer met eerlijkheid in verband worden gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grofgebekt? Dan ben je heel integer en eerlijk!
Sluiten