Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 13 jan 2017 / 18:25 uur

Griepje? In de toekomst kan je het zien aankomen

Ziek zijn is niet alleen hartstikke vervelend omdat je je miserabel voelt, het komt in de meeste gevallen ook nog eens heel slecht uit. Want je voelt de koorts opkomen als je net druk bent met een verhuizing of een belangrijke deadline op je werk.

In de toekomst zullen we helaas nog steeds last hebben van ziektes, maar kunnen we ze volgens wetenschappers van de universiteit van Stanford wél zien aankomen. En dat is handig, want dan kan je gewoon om je griepje heen plannen!

Hoe kan dat?

De wetenschappers deden meer dan twee miljard verschillende metingen bij zestig testpersonen, meldt Scientias. Deze testen werden gedaan door middel van armbanden met sensoren die continu gegevens verzamelden over de gezondheid van de geteste personen.

Zoals de hartslag, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, het aantal gezette stappen en huidtemperaturen. Ook gaven de proefpersonen regelmatig bloed af. Kortom: ontzettend veel informatie. Door al deze metingen zagen de onderzoekers per persoon wanneer er afwijkingen waren. En dat was vaak een voorbode voor ziekte.

Persoonlijk tintje

Hoofdonderzoeker Michael Snyder kreeg zelf ook een armband om en ontdekte toen iets geks. Tijdens een reis met het vliegtuig zag Snyder dat zijn hartslag en de hoeveelheid zuurstof in zijn bloed afweek van hoe ze er normaal uitzagen.

Uiteindelijk bleek dat Snyder twee weken voor de reis gebeten was door een teek. Hij kreeg de ziekte van Lyme en de armband had dit al ontdekt voordat de onderzoeker ziek werd.

Er vroeg bij zijn

Snyder voorspelt dat in de toekomst sensoren elk uur van de dag in de gaten houden hoe mensen zich voelen. Hierdoor kan er vroegtijdig aan de bel worden getrokken bij ziektes en daarmee kunnen een hoop levens gespaard worden, meent de onderzoeker.

De wetenschappers gaan nu verder sleutelen aan de alziende armband. Tot die tijd moeten we dus nog gewoon dealen met onaangekondigde griepjes.

Griepje? In de toekomst kan je het zien aankomen
Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griepje? In de toekomst kan je het zien aankomen
Sluiten