IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 18 jan 2017 / 21:14 uur

2016 is het warmste jaar ooit gemeten

Mocht je het idee hebben dat het in 2016 flink warm was, dan klopt dat gevoel. Volgens het World Meteorological Organisation (WMO) heeft 2016 het voorgaande jaar verslagen als het gaat om exceptioneel hoge temperaturen, meldt New Scientist.

De gemiddelde wereldwijde temperatuur was in 2016 0,7 graden celsius hoger dan in 2015. Dat is niet de enige stijging in 2016: ook de uitstoot van broeikasgassen is hoger en er is vorig jaar wederom een hoop ijs gesmolten. De analyses zijn gebaseerd op cijfers van universiteiten, NASA en instituten die zich bezighouden met onze atmosfeer.

Extreem warm

„2016 was een extreem jaar voor het globale klimaat en haalt het record van warmste jaar dat we ooit hebben gemeten”, zegt WMO-secretaris Petteri Taalas. „Maar de temperaturen zijn slechts een onderdeel van het hele verhaal.”

„De lange termijn-schade die door mensen in gang is gezet, bereikten ook records. De uitstoot van methaan en kooldioxide bereikte ook records. Deze twee stoffen dragen bij aan klimaatverandering.” Het weerfenomeen El Niño heeft ervoor gezorgd dat we er de eerste maanden van dit jaar warmpjes bijzaten voor de tijd van het jaar.

Minder ijs

Daarnaast brak er dit jaar nog een record. „We bereikten het minste ijs op de Noordpool en Antartica ooit. In Groenland smolt er een gletsjer, die er aan bij heeft gedragen dat de zeespiegel is gaan stijgen. In maart, het smeltseizoen, was er het minste ijs op de Noordpool tot nu toe. In oktober en november was dat weer normaal.”

El Niño mag er dan voor gezorgd hebben dat het flink warm was, uiteindelijk is het volgens Peter Stott van het Met Office Hadley Centre toch onze eigen schuld. „We hebben de laatste 150 jaar veel meer broeikasgassen onze atmosfeer ingestuurd.” De wetenschappers trekken aan de bel: „Dit moet wederom een waarschuwing zijn voor overheden, bedrijven en burgers om hun uitstoot te verminderen.”

Reageer op artikel:
2016 is het warmste jaar ooit gemeten
Sluiten