Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 10 dec 2016 / 15:22 uur

Woord van het jaar in Dordrecht: ‘loempiadichter’

Oostenrijk benoemde vrijdag ‘Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung’ tot woord van het jaar. Ook dichterbij huis werd een woord van het jaar gekozen: de stad Dordrecht heeft voor ‘loempiadichter’ gekozen als woord van het jaar 2016. Loempiadichter slaat op Vietnamees Xuan Tran. Hij heeft niet alleen een eigen loempiakraam, maar schrijft ook gedichten.

‘Blèrocratie’

Het woord won het van ‘gevoelsmonument’ – dat slaat op het sloopplan van gebouw de Willemshoeve: veel mensen dachten dat dit een monument was, maar dit bleek niet het geval – en ‘kauwgomtaks’, een woord dat ontstond door discussies over straten die met kauwgom werden vervuild. ‘Blèrocratie’ kreeg een eervolle vermelding, maar voldeed niet aan alle vereiste criteria, meldt RTV Rijnmond. Blèrocratie refereert aan lokale politici die soms slechts door hard te schreeuwen de democratie naar hun hand proberen te zetten.

De verkiezing van het ‘Dordste woord van het jaar’ is verzonnen door voormalig raadslid Jacqueline van Dongen. Woorden die meedingen moeten voortkomen uit een Dordts brein, naar aanleiding van Dordste gebeurtenissen.

Eerder wonnen weesfiets (een fiets die in een openbare ruimte staat en niet wordt gebruikt), swaffeltherapeut (wat slaat op een Zwijndrechtse fysiotherapeut die een nieuwsbegrip werd nadat hij met zijn ontblote penis tegen een patiënte aan stond te rijden) en pantoffelritje (bijnaam voor de in Dordrecht erg populaire korte taxiritjes in goedkope, elektrische wagentjes) de verkiezing. De jury bestond uit meerdere Dordrechtse journalisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woord van het jaar in Dordrecht: ‘loempiadichter’
Sluiten