Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 18 dec 2016 / 11:03 uur

Waarom vliegt de tijd om als je plezier hebt?

Als je op je werk zit, lijkt één minuut soms wel uren te duren terwijl je die nieuwe Netflixserie voor je gevoel binnen mum van tijd uitkijkt. Klinkt dit herkenbaar? Onderzoekers hebben recent onderzocht hoe dit precies komt.

De neurowetenschappers uit Portugal hebben in de hersenen van muizen neuronen ontdekt die laten zien waarom ons tijdsbesef zo afhangt van wat we aan het doen zijn.

Maanden met muizen

De Portugese wetenschappers waren maandenlang in de weer met muizen. Ze trainden de knaagdieren zodat deze leerden hoeveel tijd er tussen twee geluiden zaten. “Met hun snuiten gaven de muizen aan of de tijd tussen twee tonen korter of langer dan 1,5 seconden duurde”, legt hoofdonderzoeker Joe Paton uit in een artikel op CBC News.

De onderzoekers gebruikten een methode waarbij ze de afgifte van dopamine (het gelukshormoon) in een deel van onze hersenen goed konden weergeven. Dit gedeelte wordt in wetenschappelijke taal de ‘substantia nigra pars compacta’ genoemd. Deze ‘zwarte kern’ staat erom bekend invloed te hebben op je innerlijke klok.

Wat concludeerden de wetenschappers?

De onderzoekers zagen na de muizentesten dat wanneer de hersenactiviteiten van de beestjes drukker waren, deze de tijd ‘vonden vliegen’. Door deze activiteiten na te bootsen met lichtjes konden zij een link zien tussen het tijdsbesef en de hersenen.

„Als we de hersenen van de muizen stimuleerden, hadden de dieren de neiging om de tijd te onderschatten. En als we ze stil hielden, vonden ze de tijd langer duren”, legt onderzoeker Paton uit.

De onderzoeker voegt toe dat het in deze testen natuurlijk niet om mensen gaat. „We kunnen de dieren alleen meten naar aanleiding van hun gedrag. We kunnen ze geen vragen stellen”, aldus Paton. Maar volgens de onderzoeker zijn de resultaten een belangrijke eerste stap.

Stel je voor dat je in de toekomst je hersenen kan stimuleren om die tijd in de file voorbij te laten vliegen, of gevoelsmatig extra lang te kunnen genieten van een mooi feest. Klinkt goed, toch?

Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom vliegt de tijd om als je plezier hebt?
Sluiten