Vrouw bevallen na invriezen eierstokweefsel als kind
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F12%2F29de3b4b05a7ce13fb34411b454ed139-1481791445.jpg)
Moaza Al Matrooshi uit Dubai was nog maar 9 toen ze weefsel van haar eierstokken liet invriezen. Nu, 15 jaar later, is ze moeder geworden nadat dit weefsel met succes is teruggeplaatst.
Moaza bracht als kind veel tijd in het ziekenhuis door. Toen ze negen was werd er bij haar een erfelijke bloedafwijking vastgesteld. De chemotherapie die de afwijking moest behandelen tastte ook de eierstokken aan, en dus vroren de artsen toen al gezond weefsel in.
Menstruatie
Dit weefsel werd na alle behandelingen vorig jaar door Deense artsen teruggeplaatst op haar eierstok en baarmoeder. Wat bleek: de behandeling sloeg aan, en Moaza’s menstruatie kwam weer als normaal op gang. Door alle behandelingen was Moaza namelijk vervroegd in de menopauze beland.
IVF
Inmiddels is Moaza getrouwd met Ahmed, met wie ze graag kinderen wilde. De artsen waagden een poging en Moaza onderging een ivf-behandeling. En ja hoor, begin dit jaar was het raak. Moaza bleek zwanger en beviel deze week van een kerngezonde baby.
„Het is een wonder”, aldus een blije Moaza tegenover de BBC. „We hebben hier zo lang op gewacht en nu hebben we onze gezonde baby”. Moaza is naar verluidt de eerste vrouw ter wereld die zwanger is geworden van eicellen die voor de puberteit zijn ingevroren.
Stap vooruit
Volgens de artsen is de behandeling van Moaza veelbelovend voor de toekomst. „Dit is een enorme stap vooruit”, aldus arts Sarah Matthews. „We weten dat eiceltransplantatie werkt voor oudere vrouwen. Maar we wisten niet dat ook ingevroren weefsel van een kind opnieuw bruikbaar kon zijn.”
24-year-old Moaza Al Matrooshi is thought to be the 1st woman in history to have a child born from ovarian tissue collected before puberty. pic.twitter.com/OKkhESaUhZ
— BBC Newshour (@BBCNewshour) December 14, 2016