Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 20 dec 2016 / 08:10 uur

Onderzoek: patiënt beter af bij vrouwelijke arts

Lig je in het ziekenhuis en wordt je behandeld door een vrouwelijke arts? Haal dan maar opgelucht adem: uit onderzoek van Harvard blijkt namelijk dat patiënten met een vrouwelijke arts minder kans hebben om dood te gaan of terug te keren in het ziekenhuis na ontslag.

Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwelijke artsen vaker preventief handelen en bijvoorbeeld een uitstrijkje of mammografie bestellen, maar het laatste onderzoek, dat maandag in het vakblad JAMA Internal Medicine werd gepubliceerd, toont voor het eerst een heel belangrijk verschil in resultaat aan tussen mannelijke en vrouwelijke artsen: het verschil van leven of dood.

Loonkloof

In het onderzoek wordt door de auteurs zelfs geschat ‘dat er ongeveer 32.000 minder patiënten (in Amerika) zouden sterven als mannelijke artsen dezelfde resultaten zouden boeken als vrouwelijke artsen’. De auteurs kunnen niet precies de reden aantonen waarom vrouwelijke artsen beter presteren dan mannelijke. Wel noemen ze het groot aantal mannen dat werkt als arts en de enorme loonkloof: mannelijke artsen verdienen in de Verenigde Staten vaak meer dan vrouwelijke.

„Aangezien de helft van de patiënten vrouwen en meisjes zijn, zou het logisch zijn als tenminste de helft van de artsen dat ook zou zijn. Hoewel er op medische opleidingen ongeveer even veel mannen als vrouwen zijn, is slechts een derde van de doktoren een vrouw. In de wereld van orthopedie, cardiologie en neurochirurgie zijn mannen nog steeds in grote meerderheid", wordt gezegd in een stuk op NPR.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: patiënt beter af bij vrouwelijke arts
Sluiten