IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 21 dec 2016 / 18:58 uur

NASA: Onverwachte planetoïde is einde verhaal

Mocht er plotsklaps een planetoïde of komeet op weg zijn naar de aarde om daar heel hard op te botsen, dan is de kans groot dat we er helemaal niks aan kunnen doen. Een wetenschapper van NASA liet maandag weten dat we dat minstens vijf jaar van tevoren moeten weten, meldt Alphr.

NASA heeft veel meer tijd nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen als een stuk ruimterots op weg is naar de aarde om er flink hard tegenaan te botsen. „Het grootste probleem is dat we er sowieso weinig aan kunnen doen op het moment dat het gebeurt”, zegt Joseph Nuth, wetenschapper aan NASA’s Goddard Space Flight Center.

Tegenhouden

Er is tijd nodig om een verdedigingsmechanisme in gang te zetten. „Als je kijkt naar een betrouwbaar ruimtevoertuig om de asteroïde tegen te houden, dan heb je minstens vijf jaar nodig om hem te lanceren.” In 2014 kreeg NASA 22 maanden van tevoren een waarschuwing toen een komeet Mars op een haar na miste.

Nuth ziet maar één oplossing: een raket bouwen die de asteroïde kan onderscheppen en de raket opbergen tot hij nodig is. Wel moet de raket regelmatig getest worden, zodat hij wegkan zodra er een komeet de aarde dreigt te verwoesten. Sommige richtingen in de ruimte zijn moeilijk te observeren. Als er namelijk een planetoïde vanaf de zonkant komt, zien we die veel te laat.

Willekeurig

Het goede nieuws is dat de kans dat een komeet of planetoïde onze kant opkomt, extreem klein is. De meeste objecten die op weg zijn om de aarde een flinke klap te bezorgen, breken voor ze in de buurt komen al in talloze stukjes. „Aan de andere kant: als je kijkt naar de keren dat er soorten werden uitgegroeid, zoals de dinosaurussen, denk je dat we wel weer eens een keer aan de beurt zijn. Maar het gebeurt zo willekeurig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NASA: Onverwachte planetoïde is einde verhaal
Sluiten