Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 9 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips doe je veilig online kerstinkopen

December is dé cadeaumaand bij uitstek, Sinterklaas heeft nog maar net het land verlaten en de eerste kerstcadeau worden al in huis gehaald. Veel van onze kerstaankopen doen we online en daarom worden er in de maand december massaal op het internet geshopt. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar vanuit beveiligingsoogpunt valt er voor cybercriminelen veel te halen in deze shopmaand. Met deze tips doe je zorgeloos online kerstinkopen.

1 Wijzig je wachtwoorden voordat je begint met winkelen

Wel zo makkelijk, niet zo veilig. Als cybercriminelen één wachtwoord te pakken krijgen, zullen ze deze onmiddelijk proberen op al je andere accounts. Maak daarom wachtwoorden zo lang en ingewikkeld mogelijk.

2 Pas op voor ‘phishing’ e-mails

De decembermaand is een populaire tijd voor cybercriminelen om ‘phishing’ e-mails te gebruiken om consumenten te verleiden tot het intikken van persoonsgegevens. Klik nooit zomaar op een link in een email om vervolgens je inlog-gegevens in te voeren.

Foto: Colourbox

3 Mail nooit je creditcardgegevens

Het kan gebeuren dat je creditcard een online betaling weigert. Een bedrijf kan je dan vragen om je gegevens te mailen, toch is dit af te raden, zo’n mail kan namelijk gemakkelijk in de handen van een cyber crimineel eindigen.

4 Kijk uit voor mails van koeriers

Nieuwsgierig als we zijn, willen we graag weten waar ons pakketje is. Toch is het aan te raden om op te passen met mails van koeriersbedrijven over zogenaamde statussen van je bestelling. Ook oplichters weten dit en kunnen foutieve mails sturen over een zogenaamd leveringsprobleem. Als je echt meer wilt weten, bel/mail dan zelf met het bedrijf.

5 Pas op voor ‘verdachte geldautomaten’

Dit is eigenlijk meer een tip voor als je offline gaat shoppen. Maar let deze maand extra op als je geld opneemt uit een geldautomaat. Oplichters zijn heel gehaaid en kunnen zo je inlog-gegevens achterhalen. Mocht een geldautomaat er verdacht uit zien, meldt dit dan bij de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met deze tips doe je veilig online kerstinkopen
Sluiten