Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 4 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Laatste restje uit tube tandpasta dankzij wetenschap

De frustratie van dat laatste restje mayonaise, ketchup of tandpasta maar niet uit de fles of tube krijgen, wie kent het niet? Dankzij wetenschappers van de technische universiteit in Massachusetts (MIT) is die frustratie binnenkort verleden tijd. Zij vonden een oplossing die ons leven een stuk makkelijker zal maken.

De wetenschappers zijn al meer dan tien jaar bezig met het bestuderen van materialen en grondstoffen voor het ontwerpen van technisch materiaal zoals stoomturbines. Recent vonden ze ook manieren om hun ideeën toe te passen op het interne materiaal van containers, zodat de inhoud er makkelijk – én compleet – uitglijdt, zonder dat er geschud of gegraaid hoeft te worden.

Nu denken de onderzoekers een manier te hebben gevonden om deze coating te verwerken in flacons, tubes en flessen. De LiquiGlide – zoals de coating heet – moet ervoor zorgen dat er geen vervelende restjes meer onderin de tube achterblijven.

Lotusbloem

Hun inspiratie? Het lotusblad, zo vertellen hoofdonderzoekers Kripa Varansi en David Smith aan The Economist. „Dat blad is namelijk bedekt met kleine luchtzakjes die alleen onder de microscoop te zien zijn, waardoor de oppervlaktespanning afneemt en het water van het blad stroomt omdat het afgestoten wordt.” Die techniek probeerden Varansi en Smith na te maken in verpakkingen van tandpasta, verzorgingsproducten of etenswaren.

In hun nieuwe flacons zitten geen luchtzakjes, maar is er een perfecte balans tussen het materiaal van de fles en het gebruik van een olieachtige vloeistof. Belangrijk was het daarbij voor de wetenschappers om te vermijden dat de olie zich zou vermengen met de inhoud van de fles. Daarom maakten ze gebruik van de olie die vloeistoffen van nature bevatten. „De coating hangt dus af van het product waarmee de flacon gevuld zal worden”, aldus Smith.

Hoera voor de wetenschap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laatste restje uit tube tandpasta dankzij wetenschap
Sluiten