Jordy Kruse
Jordy Kruse Good vibes 9 dec 2016 / 08:59 uur

Hoe zit het nou écht met die YouTubers?

Nederland zit nog altijd massaal iedere avond trouw voor de buis, maar online video wordt steeds populairder. YouTubers verdienen met hun filmpjes goed geld en hebben honderdduizenden volgers. Voor veel mensen is de YouTube-wereld echter een grijs gebied. Wat doen die gekke YouTubers nou precies?

Woensdag schreven we in deze krant een artikel over PewDiePie. De Zweed, Felix Kjellberg is zijn echte naam, verdient volgens Forbes jaarlijks 15 miljoen dollar met zijn video’s. Ook Nederlandse videomakers als Kwebbelkop (bijna zes miljoen abonnees) en Siv HD (ruim twee miljoen abonnees) werden als Nederlandse grootverdieners genoemd. Maar er kwam veel kritiek op het stuk. De bedragen klopten niet, we gebruikten verkeerde termen. YouTubers en hun fans waren een beetje boos. We belden daarom met YouTuber Paul Goudsmit, beter bekend als Theking77NL (ruim honderdduizend abonnees) en de man achter het populaire kanaal KingAlert (ook ruim honderdduizend abonnees), om opheldering te vragen.

‘Alle YouTubers verdienen bakken met geld’

YouTubers verdienen geld door de advertenties die door Google voor hun video’s worden geplaatst en het promoten van producten voor bedrijven. Dat verdient lekker, zeker als je miljoenen abonnees en weergaven hebt, maar vaker moeten videomakers het doen met een gemiddeld inkomen. „Het beeld wordt vaak geschetst dat alle YouTubers bakken met geld verdienen, maar dat is zeker niet zo. Internationale grootheden verdienen soms wel heel veel geld. Ook ik kan er van leven, maar mijn inkomen is zeker niet ver boven modaal. YouTubers die écht veel verdienen zijn uitzonderingen’’, aldus Paul, die naast het maken van video’s ook werkt op een middelbare school.

YouTuber VS Vlogger

Het is een grote ergernis van videomakers en hun fans. De termen ‘YouTuber’ en ‘vlogger’ worden vaak verkeerd gebruikt. Paul legt uit hoe het zit. „Een YouTuber is een content creator, dus iemand die video’s maakt en ze plaatst op YouTube. Iedere videomaker die video’s maakt voor YouTube is dus een YouTuber, maar niet altijd een vlogger. Vloggen betekent dat je jezelf filmt en laat zien wat je de hele dag doet, zoals Enzo Knol dat dagelijks doet. Maar als hij een gamevideo maakt, is hij niet aan het vloggen. YouTube is het vak, vloggen is een onderdeel van dat vak.’’

‘YouTubers hebben een luizenleven’

‘Een paar filmpjes maken en daar de hele dag de tijd voor hebben, hoe moeilijk kan het zijn? Die YouTubers hebben een makkelijk baantje’, zijn geluiden die je hoort wanneer het over YouTubers gaat. Is dat ook zo? Volgens Goudsmit niet. „Het is meer werk dan je denkt. Als YouTuber doe je namelijk alles zelf. Je bent scriptschrijver, cameraman, presentator, videobewerker, pr-manager en zakenman.’’ Natuurlijk hebben de hele grote YouTubers mensen om zich heen, maar iemand als Paul doet alles zelf. „Een gesponsorde video komt niet uit de lucht vallen, daar gaan gesprekken aan vooraf. Ook de zakelijke kant neemt veel tijd in beslag.’’ Naast zijn baan is hij soms wel zestig uur per week aan het werk voor zijn YouTube-kanalen.

Ondanks alle ergernissen is het een schitterend vak, vindt Paul. „Vooral als je op evenementen komt en je fans kan ontmoeten. Ze kijken echt tegen je op, dat is mooi om te zien.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoe zit het nou écht met die YouTubers?
Sluiten