Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 6 dec 2016 / 08:17 uur

‘Examenresulaten na ritalingebruik niet terecht’

In het voorjaar onderzochten scholieren Sophie van Dongen en Malouke van Nunen uit Hilversum voor hun profielwerkstuk of leerlingen bij toetsen weleens gebruikmaakten van ritalin. Uit de enquête bleek een aanzienlijk deel het weleens te hebben gebruikt, terwijl ze hier geen recept voor hebben.

Toxicoloog

Ook in Leuven besloten ze dit eens te onderzoeken met het studententijdschrift Veto. Wat bleek: 6,2 procent gebruikt het weleens. Ze legden dit voor aan toxicoloog Jan Tytgat, die stelt dat de uitslagen in dergelijke gevallen eigenlijk geschrapt dienen te worden. „In een eerlijke wereld zijn examenresulaten na ritalingebruik niet terecht. Het is immers een vorm van doping voor de hersenen.”

Het blad zelf gaat nog wat verder en stelt dat „studenten die proberen het oordeel omtrent hun kennis of vaardigheden onmogelijk te maken schuldig zijn aan fraude.”

Controle

Het bestuur van de school lijkt echter geen beleid te willen uitstippelen om dit tegen te gaan. „Het is immers moeilijk te onderbouwen of het effectief examenresultaten beïnvloedt. Ook kunnen we moeilijk aantonen dat de studenten ritalin nemen. Dopingcontroles aan een universiteit zijn onhaalbaar”, aldus vicerector Didier Pollefeyt. Tygat stelt echter dat het controleren van ritalingebruik wel haalbaar is.

Veto is in zijn commentaar in ieder geval hard voor Pollefeyt. „Hij stelt niet graag behandeld te worden door een arts die al zijn examens op ritalin haalde. Misschien moeten we hen dan ook niet toelaten op die manier het diploma te halen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Examenresulaten na ritalingebruik niet terecht’
Sluiten