Metro
Metro Good vibes 15 dec 2016 / 09:26 uur

Een heel boek vol vliegende honden

Hondenfoto’s zijn sowieso leuk en aandoenlijk, maar heb je ooit bedacht hoe hilarisch een hond eruitziet als-ie ‘vliegt’? De Duitse fotografe Julia Christe weet er alles van. Zij heeft een heel boek volgeschoten met kiekjes van vliegende honden, en de ene afbeelding is nog grappiger dan de ander. Voor de goede orde: geen enkel beestje is gewond geraakt tijdens de fotoshoot. Sterker, het gros vond het hartstikke leuk.

Waarom heb je een fotoboek over vliegende honden gemaakt?
Het idee is al ontstaan in 2007, toen ik nog studeerde. Destijds maakte ik veel foto’s van mijn hond Finn, die erg van frisbees hield. Zodra er eentje door de lucht vloog, ging hij erachteraan en sprong naar de frisbee toe zonder erover na te denken waar en hoe hij zou landen. De foto’s die ik daarvan maakte zagen er altijd heel erg grappig uit.

Een paar jaar later kreeg de mogelijkheid een fotoserie over vliegende honden te maken voor een product dat dierenartsen aanbieden. Die foto’s gingen viral en leverde me uiteindelijk een deal met een uitgever op. Zo kon ik dit boek maken.

Vonden de honden het leuk om gefotografeerd te worden?
Sommige honden vonden het fantastisch, anderen totaal niet. Honden met een baasje dat zij vertrouwen, waren makkelijk om mee te werken. Maar wanneer een beestje gestrest raakte, staakte ik de sessie direct. Al met al vonden de meeste honden het leuk om keer op keer op de schoot van hun baasje te springen. En sommige honden houden er natuurlijk van om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Was het lastig om de honden al vliegend vast te leggen?
Het koste wat tijd om uit te vinden wat het beste werkt. Uiteindelijk bleek de methode waarbij het baasje of een assistent de hond op een bepaalde hoogte vasthoudt en daarna op een groot kussen laat vallen, de beste foto’s op te leveren. Zo kon ik een klein ‘gebied’ afkaderen waarbinnen ik de foto zou maken en me daarop concentreren. De eerste de beste foto die ik van een hond maakte, was vaak de leukste, omdat zij dan het meest verbaasd keken.

Heb je er lol aan beleefd?
Jazeker! De reacties van de honden zijn natuurlijk het leukst, maar ik heb ook genoten van de manier waarop de baasjes reageerden. Soms waren zij net zo verbaasd als hun honden als zij de beestjes door de lucht zagen vliegen, maar ze lachten sowieso veel om hun honden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een heel boek vol vliegende honden
Sluiten