Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 8 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Diervriendelijk vlees’ irritantste uitdrukking 2016

Het hoge woord is eruit, of moeten we zeggen: woorden? Diervriendelijk vlees is officieel verkozen tot irritantste uitdrukking van 2016, wat betekent dat we het niet meer willen horen komend jaar.

Met 32% van de stemmen wordt de uitdrukking, die voornamelijk in de media gebruikt wordt voor vlees met het Beter Leven keurmerk, in de ban gedaan. Met de uitleg „dieren doden is per definitie niet vriendelijk”, verklaart het Instituut voor de Nederlandse Taal waarom de woorden bij veel mensen zoveel irritatie opwekken.

Ook het foutieve gebruik van het woord hun als onderwerp, bijvoorbeeld in ‘hun hebben’, werkt op de zenuwen van de Nederlander. Het woord krijgt 30% van de stemmen. Mocht het gebruik van hun volgend jaar niet afnemen, dan wordt de uitdrukking volgend jaar vast weer genomineerd.

Me

Diervriendelijk vlees scoorde vorig jaar ook al hoog in de verkiezing om de irritantste uitdrukking. Toen ging de ‘eer’ echter naar het woord me, gebruikt als bijvoeglijk naamwoord zoals in ‘me tas’. In de jaren ervoor wonnen de woorden oudjes en kids.

De andere uitdrukkingen die dit jaar kans maakten op de titel kregen stuk voor stuk veel minder stemmen. Ik heb zoiets van staat op plek 3 met 9%, hierna volgen groentjes (6%), zeg maar (6%), bejaarden (6%), bubbels (4%), uitdaging (3%), absoluut (2%) en leuk (2%). In totaal werden er zo’n 22.000 stemmen uitgebracht.

Ook de lezers van Metro lieten hun mening over de irritantste uitdrukking van 2016 horen. Diervriendelijk vlees legde het in onze poll, waarop 3.287 mensen stemden, af tegen hun. Het verschil tussen de twee is aanzienlijk. Het foutieve gebruik van hun roept bij onze lezers met 39% van de stemmen schijnbaar veel meer irritatie op dan diervriendelijk vlees met 16% van de stemmen. Groentjes en zeg maar haalden ‘scoorden’ redelijk goed. Met het op een bepaalde manier gebruiken van de uitdrukkingen leuk, absoluut en bejaarden hebben Metrolezers weer veel minder moeite.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Diervriendelijk vlees’ irritantste uitdrukking 2016
Sluiten