Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 30 dec 2016 / 20:45 uur

De meest vreemde therapiesoort van 2016: otonomaki

Het ziet er allesbehalve comfortabel en ontspannen uit: volwassenen die zich stevig laten inwikkelen in doeken. Toch is het doel van deze nieuwe vorm van therapie wel om ontspannen te raken, het zou het beschermde gevoel uit de baarmoeder na moeten bootsen.

De naam van de Japanse therapie, otonomaki, staat letterlijk vertaald voor ‘volwassenen inpakken’. Volwassenen kunnen zich door het veilige ‘baarmoedergevoel’ dat de therapie geeft volledig ontspannen, stellen de bedenkers.

Ingebakerd als een baby

Het inbakeren wordt bij rusteloze baby’s vaker toegepast, al steekt hun hoofd dan wel nog boven de doeken uit. De Japanse verloskundige Nobuko Watanabe kwam met het idee om ook zoiets voor volwassenen te verzinnen, omdat zij merkte dat er ouders waren die ongerust werden van het idee om hun kind in te bakeren.

Foto: Colourbox

„Zij dachten dat dit een claustrofobisch gevoel zou geven”, vertelt Orie Motsuo van Kyoko Proportion, een Japans bedrijf die de therapie aanbiedt, aan BBC. „We dachten: als we volwassenen ook inbakenen zoals hun kinderen kunnen zij zelf ervaren hoe goed dat voelt.”

Niet zo krap als het lijkt

Een gemiddelde sessie duurt 20 minuten. Volgens Motsuo zorgt het er niet alleen voor dat je ontspant, maar worden ook je spieren in je heupen, benen en schouders er soepeler van. „Doordat je benen en schouders tegen elkaar aan worden gedrukt, wordt je lichaam rechtgetrokken en verdwijnt de pijn uit je rug en heupgewrichten.”

Klanten komen bij Kyoko Proportion binnen met uiteenlopende klachten: van bekkenklachten na de bevalling, tot pogingen om o-benen recht te laten staan. Het grootste deel van de klanten bestaat uit vrouwen.

„Het ziet er krap uit, maar dat is niet zo”, zegt een van de klanten tegen BBC. „Het is eerder het tegenovergestelde. Na de behandeling had ik minder last van mijn schouders en nek.” Een andere klant vertelt dat ze zich volledig kon ontspannen en daardoor bijna in slaap viel.

Gevaarlijk?

Of de therapie ook echt goed voor je is, zijn de meningen over verdeeld. Zo noemt fysiotherapeut Visvanathan Ravi de methode ‘gevaarlijk’. Hij stelt tegenover de Britse nieuwszender dat het zou kunnen leiden tot overbelasting van de spieren. „Misschien niet op korte termijn, maar in elk geval wel op de lange termijn. Ik raad het af om deze behandeling te volgen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
De meest vreemde therapiesoort van 2016: otonomaki
Sluiten