Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 3 dec 2016 / 10:35 uur

9-jarige dierenredder grote held van Zuid-Afrika

Hij is nog maar negen jaar oud, maar vliegt nu al de hele wereld over om mensen te inspireren en wordt overal met applaus ontvangen. Hunter Mitchell uit Zuid-Afrika is een ware held geworden, nadat hij een actie op touw zette voor een babyneushoorn.

Hunter kreeg namelijk te horen dat één van de neushoorns in zijn omgeving een weesje was, het dier was achtergelaten door zijn moeder. Het 9-jarige jochie besloot meteen dat hij moest helpen. De neushoornfan zette een crowdfundingsactie op touw om geld binnen te halen, waarmee hij voor het kalfje kon zorgen.

https://www.youtube.com/watch?v=8VWUF6d5lLc

„Op het nieuws hoorde ik ze praten over een verlaten babyneushoorn, die was geboren in Aquila Private Game Reserve, wat twee uur van Kaapstad is” vertelt Hunter aan ABC News. „Daarom begon ik geld voor hem in te zamelen.”

Het jochie wilde gewoon ‘iets van honderd dollar’ ophalen, want dat leek hem wel veel geld. Ondertussen heeft hij al meer dan zevenduizend dollar opgehaald en is hij ambassadeur van het Aquila reservaat geworden. Hij is ook uitgenodigd om ‘lezingen’ te geven in Australië, hij gebruikt hierbij wel graag een spiekbriefje.

Gepostet von Aquila Private Game Reserve am Mittwoch, 23. November 2016

In Australië mocht hij de Visionary Wildlife Warrior award in ontvangst nemen voor zijn reddingsactie. Het is een erkenning voor alle moeite die hij in Osita de neushoorn heeft gestoken, maar Hunters werk zit er nog lang niet op.

Stropers stoppen

Hij gaat regelmatig bij Osita langs in het reservaat en geeft haar te eten of doet haar in bad, maar hij heeft zichzelf al grotere doelen gesteld. Hij wil een einde maken aan de stroperij. „Het maakt me heel boos dat slechte mensen deze mooie dieren stropen, dus wil ik een verschil maken voor de wereld en neushoornstroperij stoppen.”

De illegale stroperij heeft gezorgd voor een enorme daling van het aantal neushoorns in Afrika. Er zijn zelfs zo weinig van deze dieren over, dat ze met uitsterven worden bedreigd. Actiegroep World Wildlife Fund schat dat bijna 96 procent van alle zwarte neushoorns tussen 1970 en 1992 is gedood.

Geslaagde actie

De laatste jaren zou de populatie weer iets uitgebreid zijn, maar de toekomst ziet er nog niet rooskleurig uit. Met Osita gaat het dankzij Hunter wel heel goed. Hij weegt nu bijna 600 kilo en is heel erg speels. Hij verblijft in een reservaat, zodat de beheerders van het gebied kunnen aansturen op het uitbreiden van de populatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9-jarige dierenredder grote held van Zuid-Afrika
Sluiten