Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 18 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Ongeneeslijk ziek meisje (14) laat zich invriezen

Een 14-jarig meisje uit Groot-Brittannië met een zeldzame vorm van kanker heeft zich laten invriezen en zal pas weer ontwaken als er een geneesmiddel is gevonden. Met een emotionele brief naar de rechtbank dwong ze dit af, zo schrijft The Guardian.

Kans geven

„Mij is gevraagd uit te leggen waarom ik dit ongebruikelijke wil doen. Ik ben pas veertien jaar oud en ik wil nog lang niet dood, maar dat ga ik binnenkort wel”, zo schreef de Britse aan de rechter. „Mijzelf laten invriezen geeft mij de kans om te genezen en weer wakker te worden, ook al gebeurt dit pas over honderden jaren. Ik ben er niet klaar voor om mij te laten begraven onder de grond. Ik wil leven en vooral nog lang leven. In de toekomst is er een kans dat ze mij kunnen genezen en weer wakker kunnen maken. Die kans wil ik grijpen. Dat is mijn wens.”

De kosten voor het meisje en haar familie zijn bepaald niet misselijk. Na haar overlijden moest haar lichaam geconserveerd van haar woonplaats Londen naar de Verenigde Staten worden overgebracht en daar kon een commercieel bedrijf haar invriezen voor een bedrag van 37.000 pond (ruim 43.000 euro). Ze overleed dus al voor ze ingevroren werd.

Verdeelde ouders

De wens van het meisje zorgde aanvankelijk nog voor de nodige frictie tussen haar gescheiden ouders. Haar moeder steunde haar beslissing, maar haar vader was er op tegen. De man, die na 2008 geen contact meer had met zijn dochter totdat deze vorig jaar ernstig ziek werd, is bang voor de gevolgen. „Zelfs als ze behandeld wordt en weer verder kan met haar leven over pakweg tweehonderd jaar, dan heeft ze geen familie of vrienden en kan ze zich misschien wel niets herinneren. Ze is dan een 14-jarig meisje alleen in de Verenigde Staten.”

Toch legde de vader zich uiteindelijk neer bij de wens van zijn dochter. „Ik respecteer deze wens van mijn dochter. Dit is het enige en bovendien het laatste wat ze mij gevraagd heeft.”

Stilgehouden

Op voorspraak van de rechter werd de situatie pas naar buiten gebracht nadat de hele operatie achter de rug was. Eventuele media-aandacht zou haar alleen maar stress bezorgen, iets wat gezien haar situatie niet aan te raden was. Ze was zelf ook te ziek om naar de rechtbank te komen, waardoor de rechter besloot zijn uitspraak aan haar voor te dragen in het ziekenhuis.

Rechter Peter Jackson verklaart waarom hij gehoor heeft gegeven aan het opmerkelijke verzoek. „Ik werd geraakt door de dappere manier waarop zij met haar slechte situatie omging. Het is een uniek verzoek in dit land en mogelijk waar dan ook ter wereld. Het is een voorbeeld van de nieuwe vragen die de wetenschap kan toevoegen aan de wetgeving.”

Paar honderd keer

Het invriezen van een lichaam is sinds de jaren 60 een paar honderd keer gebeurd. Kort na het overlijden van de persoon moet het lichaam goed geprepareerd worden, het liefst binnen een paar minuten. Daarna mag het lichaam alleen nog onder toezicht van een begrafenisondernemer met een specifieke licentie vervoerd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.