Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 28 nov 2016

NASA zoekt oplossing voor poep-probleem in de ruimte

Net zoals ieder ander mens moeten astronauten ook af en toe een boodschap doen. Daar worden nu luiers voor gebruikt, maar dat is niet zo handig wanneer de ruimtereis langer duurt en bijvoorbeeld naar Mars gaat.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft daarom een heuse space poop challenge in het leven geroepen om een oplossing te vinden voor het wc-vraagstuk.

Speciaal pak

De astronauten dragen nu naast de luiers nog een speciaal pak, waarin de behoeften tot één dag kunnen worden opgeslagen. „Wat we nodig hebben is een systeem in een ruimtepak dat menselijke afvalstoffen tot 144 uur kan vasthouden en deze weg kan voeren, zonder het gebruik van handen”, laat NASA weten op de wedstrijdpagina.

„Dit systeem moet werken in de ruimte: waar vloeistoffen, vaste stoffen en gassen in beperkte zwaartekracht rondzweven en zich niet per se mengen of gedragen zoals ze dat op aarde doen. Dat systeem moet astronauten helpen om zich gedurende zes dagen levend en gezond te houden.”

NASA zoekt oplossing voor poep-probleem in de ruimte
Astronaut in een ruimtepak. Foto: Getty

De wedstrijd

Wie een inventieve oplossing vindt die óók nog eens aansluit op het bestaande ruimtepak, mag zichzelf rijk rekenen. De NASA biedt namelijk 30.000 dollar aan prijzengeld. Of een reisje naar Mars is inbegrepen om de uitvinding te testen, is niet bekend. Wel is het natuurlijk een bijzonder idee dat astronauten dankzij jouw idee straks makkelijk hun behoefte kunnen doen!

Ideeën kunnen nog tot 20 december worden ingestuurd via de wedstrijdpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NASA zoekt oplossing voor poep-probleem in de ruimte
Sluiten