Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 16 nov 2016 / 08:20 uur

Man graaft eigen graf: Ik hou nu eenmaal van graven

Een 89-jarige Canadees is in het nieuws, omdat hij heeft besloten zijn eigen graf te graven. Jimmy Kickham stelt dat tegenover CBC News dat hij trots is op zijn persoonlijke project: „Ik hou nu eenmaal van graven.”

https://twitter.com/NewsSue/status/798534670929399809

Een leven lang graven

Kickham is eigenaar van een bouwbedrijf en graaft al meer dan zestig jaar greppels en graven: „Op een dag bedacht ik me dat ik mijn eigen graf zou graven als ik ooit eens 90 zou worden”, legt hij uit. Kickham wordt donderdag 90 jaar.

Voorlopig is de bejaarde man voornemens het graf leeg te laten. Hij verkeert namelijk nog in uitstekende gezondheid en de meeste dagen van de week werkt hij gewoon nog, met dezelfde graafmachine die hij 45 jaar geleden aanschafte. „Ik ben gek op graven. Het is gewoon een van die dingen die in mijn systeem zitten. Het is gewoon werk. Geld. Wat ze ook willen dat ik graaf, ik kan het voor ze doen”, stelt hij.

Man graaft zijn eigen graf

Volgens Kickham is er voor hem dan ook niks geks aan om zijn eigen graf te graven: „Dat heb ik immers al vaak genoeg gedaan. Alleen God weet hoeveel dat er zijn geweest”, legt hij uit. Toch moest hij zijn familie eerst overtuigen toen hij aan het project begon: „Ze keken me aan van: waar heb jij het nou over? Maar toen ik zei dat ik het meende, gingen ze akkoord.”

Daarna ging Kickham aan de slag: „Eerst ben ik bij de priester geweest en toen bij de begrafenisondernemer voor de afmetingen, al wist ik de afmetingen wel van eerdere graven die ik heb gegraven.”

En als hij er niet meer is? Dan hoopt de bejaarde man dat zijn familie hem zal herinneren als een man met een goed gevoel voor humor: „En de kleinkinderen zullen hun opa kennen als de man die zijn eigen graf groef op 90-jarige leeftijd. Dat is wel een aardig verhaal om rond te vertellen, toch?"

Reageer op artikel:
Man graaft eigen graf: Ik hou nu eenmaal van graven
Sluiten