Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 21 nov 2016 / 13:33 uur

Hoe echt zijn de pareltjes van Planet Earth II?

Elke week schotelt de BBC-serie Planet Earth II ons de prachtigste natuurfilmpjes voor: afgelopen maand ging een adembenemende achtervolging van slangen op een pasgeboren zeeleguaan viral. Deze week gingen de beelden van een gevecht tussen een jaguar en een kaaiman viral. Maar wat klopt er nu precies van die filmpjes?

https://www.youtube.com/watch?v=V_feJpWIixg

Onder de kijkers leeft namelijk nogal wat scepsis. Op een scène over kolibri’s denken sommige kijkers dat die gemaakt is met de computer:

https://twitter.com/madisonaustin_/status/800432761009938432

Planet Earth ontkent gebruik te maken van de computer om beelden te maken. Maar het maakt wel gebruik van andere trucjes.

Knip-en-plakwerk

De zeeleguaan die op miraculeuze wijze aan de slangen ontsnapt, is in elk geval niet helemaal echt. Wie goed kijkt, ziet dat het niet om hetzelfde dier gaat, ontdekte NRC. Als het kopje van de leguaan in beeld komt, zijn de vlekken op de schubben steeds net iets anders. De makers hebben dus meerdere leguanen die de hachelijke tocht langs de slangen moesten maken gefilmd, en die netjes achter elkaar geplakt. Er wordt op die manier één verhaal gemaakt van meerdere vluchtpogingen.

De BBC plaatste eerder al een video online waaruit blijkt dat niet elke zeeleguaan de tocht langs de slangen overleefde.

Oude beelden

Een week later volgde de serie een groep beren, maar ook daar werd wat geknipt en geplakt. De serie liet eerst een lawine zien, en bracht daarna de groep beren weer in beeld. Het leek daardoor alsof ze de lawine hadden overleefd. De beren hadden echter helemaal niets met de lawine te maken: die scène werd opgenomen voor het eerste deel van Planet Earth, tien jaar geleden.

Een woordvoerder van de BBC stelt tegen The Mirror dat de scène opnieuw is gebruikt uit kostenoverwegingen. „Het delen of hergebruiken van beelden is één van de manieren waarop we onze budgetten maximaal kunnen benutten, en waardoor we steeds nieuw gedrag van dieren en natuurlijke fenomenen in beeld kunnen brengen.” Het zou nooit de bedoeling zijn geweest om te suggereren dat de beren de lawine hadden overleefd.

Getrainde adelaar

Planet Earth past ook andere trucjes toe om de werkelijkheid net iets mooier voor te doen. Vorige week bracht Planet Earth II een groep adelaars in beeld, die samen om een prooi moesten vechten (zie beelden onder). In hetzelfde item zaten ook beelden van de rug van een adelaar. Die werden alom geprezen:

Maar die beelden werden niet geschoten vanaf een van de wilde adelaars. In plaats daarvan werd er een afgericht exemplaar ingezet, zo meldde de BBC later – de vogels moeten namelijk worden getraind om een dergelijke camera op hun rug te vliegen.

Eerder gaf cameraman Doug Allan, die meewerkte aan meerdere natuurseries waaronder Planet Earth, al toe dat scènes met dieren die kleiner zijn dan een konijn, vaak niet in het wild worden opgenomen. Hij vindt dat de BBC daar niet geheimzinnig over moet doen, maar er juist trots moet zijn, zo stelde hij tegen The Telegraph.

Aan de andere kant wordt Planet Earth juist geprezen dat alle scènes meedogenloos in beeld worden gebracht, hoe wreed die ook zijn. Zoals een vrouwtjessneeuwpanter die zich opoffert, om zo haar jongen te redden.

https://www.youtube.com/watch?v=LFJyMmznekg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe echt zijn de pareltjes van Planet Earth II?
Sluiten