IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 28 nov 2016 / 12:21 uur

Deze wolkenkrabber in San Francisco ‘zinkt’

Het is een gek idee, een gebouw dat op land staat en toch lijkt te zinken. In San Francisco staat echt een wolkenkrabber die elk jaar een stukje aan het zinken is. Een stel Europese satellieten constateerde het zinkende gebouw, meldt het European Space Agency (ESA). Het gebouw van 58 verdiepingen zakt elk jaar een stukje verder weg.

Dankzij een onderzoek met de Sentinel-1-satellieten is het zinken van de toren te zien. Elk jaar zakt het gebouw een paar centimeter weg. Door de stad te onderzoeken, kunnen wetenschappers steeds beter in kaart brengen hoe de stadse ondergrond zich ontwikkelt. Vooral als het gaat om de verzakking van grond op populaire plekken in Europa.

Het gebouw dat wegzakt, is nog vrij nieuw. Pas in 2009 werd het opgeleverd. Waarschijnlijk heeft de beweging te maken met dat de fundering niet goed is.

De Millennium Tower / Beeld: ANP

Radarstralen

Het is is voor zo’n enorm gebouw maar een hele kleine verzakking, die op het eerste blote oog niet eens zo opvalt. Daarom wordt er gebruik gemaakt van satellieten. Twee satellieten projecteren radarstralen op de oppervlakte. Daardoor kunnen veranderingen tot enkele millimeters worden waargenomen. Vooral bij gebouwen werkt dat goed: die reflecteren de stralen namelijk.

Niet alleen het zinkende gebouw kan door de radarstralen worden geconstateerd. Ook op andere plekken kunnen bijvoorbeeld verzakkingen worden gezien. In Pleasanton, een stad zo’n 60 kilometer ten oosten van San Francisco, werd een verandering geconstateerd die waarschijnlijk voortkomt uit vier jaar droogte. Het grondwater werd daar aangevuld, waardoor het land een stukje hoger is komen te liggen.

Grootschalig onderzoek

Het onderzoek is in principe in eerste instantie bedoeld voor Europese stukken grond. De reden dat de wetenschappers juist San Francisco onderzoeken, is omdat de grond daar nogal gevarieerd is. Dezelfde waarnemingen die in San Francisco worden gedaan, kunnen ook in Europa worden gedaan. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk hele continenten geanalyseerd kunnen worden, in plaats van alleen een klein stuk land.

Dat kan een hoop voordelen hebben. Wanneer veranderingen in het land kunnen worden waargenomen, kan bijvoorbeeld ook poolijs in de gaten worden gehouden, het zeeleven worden gemonitord, bos in kaart worden gebracht en kunnen water en bodem beter worden gemanaged. Een mogelijk gevolg daarvan is dat humanitaire hulp en crisissituaties beter ondersteund kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze wolkenkrabber in San Francisco ‘zinkt’
Sluiten