Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 11 nov 2016

De mooiste Game of Thrones-locaties in Noord-Ierland

Fan van de serie Game of Thrones? Steeds meer kijkers trekken naar Noord-Ierland vanwege de strijd om de Iron Throne. Metro ging ook op filmlocatiejacht.

Ruige rotskusten, uitgestrekte valleien en eeuwenoude kastelen, de Noord-Ierse landschappen zijn divers. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer toeristen het land weten te vinden. Zij komen echter niet alleen voor de natuur en cultuur, maar ook om zich onder te dompelen in de fantasiewereld van Game of Thrones.

Tot voor kort ging alle aandacht voor Noord-Ierland uit naar het geweld tussen de extreem katholieke IRA-beweging en de protestantse bevolking. Dat conflict heeft plaatsgemaakt voor de fictieve strijd om de Iron Throne – die toeristen aantrekt in plaats van afschrikt. Hoog tijd dus om zelf een driedaagse tocht te maken langs de Noord-Ierse Stormlands, Kingsroad, Iron Islands, Riverrun en Winterfell en deze filmlocaties met eigen ogen te zien. Metro licht zes plekken uit.

1. Cushendun Caves

Cushendun Caves. Foto: Zoë Boven

Onze groep vertrekt richting de Causeway Coastal Route, ten noordoosten van Belfast. De rotskusten langs deze route staan in de serie beter bekend als de Stormlands. Hier vinden we de Cushendun Caves, de zeegrotten waar Melisandre (onze eigen Carice van Houten) beviel van de Shadow Baby. Bij deze scène trok niet alleen sir Davos Seaworth wit weg, ook wij spreken ons afgrijzen er hier nog eens over uit.

2. The Dark Hedges

Een stuk verder landinwaarts treden we in de voetsporen van de familie Stark. Over een mysterieuze weg, de Kingsroad, vertrok Ned naar Kingslanding en reisde Arya na de dood van haar vader verkleed als jongen richting The Wall.

The Dark Hedges. Foto: Zoë Boven

Deze weg is met de eeuwenoude beukenbomen aan weerszijden een van de meest gefotografeerde plekken van Noord-Ierland. Iedereen wil hier een paar Instagramwaardige foto’s maken. Maar we blijven niet te lang, want volgens de legende doolt er bij zonsondergang een geest tussen de bomen.

3. Ballintoy en Larrybane

Dit schilderachtige vissersdorp is in de serie het decor van de Iron Islands. Vanaf de haven wandelen we in een paar minuten naar het strand waar Theon Greyjoy zijn zus Yara in het tweede seizoen na lange tijd weer ziet. De thuishaven van de Greyjoys is, eigenlijk net als alle andere filmlocaties, ook een bezoek waard voor niet-kijkers. De natuur is hier namelijk prachtig.

Ballintoy. Foto: Zoë Boven

Vanaf Larrybane hebben we een indrukwekkend uitzicht over zee en de Carrick-a-Rede-touwbrug. Dit is de plek waar Renly Baratheon zijn kamp opsloeg en werd vermoord door de Shadow Baby. Dit tot groot verdriet van lady Brienne of Tarth, die hier voor het eerst haar opwachting maakte.

4. Inch Abbey

Inch Abbey. Foto: Zoë Boven

Ook ten zuiden van Belfast is veel te zien. Op drie kwartier rijden liggen de middeleeuwse ruïnes van Inch Abbey verstopt. De gids, die verkleed is als lid van de familie Stark, gaat ons voor naar de plek waar Robb Stark werd benoemd tot ‘King in the North’ en waar zijn leger de rivier de Trident wilde oversteken.

5. Tollymore Forest Park

De volgende stop is Tollymore Forest Park – bij fans beter bekend als het Haunted Forest. Hier beginnen de White Walkers in het eerste seizoen aan hun mars naar de mensenwereld. Het dichtbegroeide bos lijkt met zijn verborgen bruggen en grotten een broedplaats voor vreemde wezens, want ook de Direwolfs van de Stark-kinderen werden er gevonden. Je kunt zelf naar de filmlocatie op zoek gaan, maar ook een gids in de arm nemen die je de weg wijst.

Tollymore Forest. Foto: Zoë Boven

6. Castle Ward

Diehardfans mogen een bezoek aan Castle Ward niet overslaan. Wij trekken hier een kostuum aan en treden in de voetsporen van Bran, Arya en Jon Snow door pijl en boog te leren schieten binnen de muren van Winterfell. Vanaf de oude loodsen en schuren hebben we uitzicht op een baai. Ook zijn we omringd door tuinen en bos, waar Robb Stark zijn grote liefde Talisa ontmoette.

Castle Ward. Foto: Zoë Boven

Leuk weetje: één van de weilanden tussen Tollymore Forest en Castle Ward was het decor van The Battle of the Bastards. Deze aflevering ging met een waardering van 9.9/10 op IMDB de boeken in als ‘beste ooit’. Helaas zal niemand het slagveld herkennen, want het is eigendom van een boer die er nu gewoon weer groente op verbouwt.

Tot onze spijt moeten we nog tot volgend jaar zomer wachten op seizoen 7 van Game of Thrones. Gelukkig brengt Warner op 14 november het zesde seizoen uit op dvd en blu-ray. Zo kun het laatst uitgebrachte seizoen nog eens goed bekijken met een dekentje en een kop thee op de bank. Want onthoud: Winter is Here.

Handige info

Vanuit Amsterdam vlieg je in anderhalf uur naar Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, dit is dé ideale uitvalsbasis om op filmlocatiejacht te gaan.

Belfast. Foto: Zoë Boven

Euro’s kan je thuis laten, het land is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en daarom betaal je met de pond. Vergeet niet een paar wandelschoenen in je tas te stoppen. Huur van tevoren een auto – dit is de makkelijkste manier om je in Noord-Ierland te verplaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De mooiste Game of Thrones-locaties in Noord-Ierland
Sluiten