Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 5 nov 2016 / 15:41 uur

De allermooiste natuurfoto’s van afgelopen jaar

Elk jaar kiest National Geographic de allermooiste natuurfoto van het jaar. De inschrijving is vrijdagnacht gesloten, dus de jury kan zich buigen over welke foto de wedstrijd gaat winnen. Dit zijn onze favorieten.

Mount Doom

Bron: National Geographic/Denis Budkov

De Klyuchevskoy-vulkaan ligt in het uiterste oosten van Rusland. Het is de hoogste actieve vulkaan in Azië, en hij barst met regelmaat uit. Zeg zelf, dan heeft de Klyuchevskoy wel wat weg van Mount Doom uit The Lord of the Rings.

Wachtende beer

Bron: National Geographic/Chokchai Leangsuksun

De Brookswatervallen in Alaska zijn de ideale visstek voor bruine beren. Ze wachten tot er een zalm langsstroomt, en pakken die dan behendig uit het water. De meeuw hoopt ook een graantje mee te pikken – alles wat de beer niet opeet, is voor hem.

Hyena wint van de leeuw

Bron: National Geographic/NingYu Pao

Het was een lekker maal, dat vier leeuwen hadden gevangen in het Etosha National Park in Namibië: ze hadden een flinke koedoe, een soort antilope, te pakken gekregen. Maar de geur van bloed trok een groep hyena’s aan. Er ontstond een flink gevecht tussen de vier leeuwen en zestien hyena’s – en het waren de hyena’s die aan het langste eind trokken.

Topje van de ijsberg

Bron: National Geographic/Brett Lobwein

Krokodillen zijn nauwelijks te zien als ze zich in het water verschuilen: hun ogen steken boven het water uit, de rest blijft onder het wateroppervlak. Maar dankzij deze Amerikaanse krokodil in het Gardens of the Queen in Cuba weten we nu ook hoe zo’n krok er onder water uit ziet.

Zeegigant

Bron: National Geographic/Joe Zarrella

Itajara’s zijn nieuwsgierig van aard, en zijn dus heel benieuwd wat er nu eigenlijk in dat gezonken schip bij de kust van Florida te vinden is. Deze gigant – ze kunnen ruim 2,5 meter lang worden en wegen tot 350 kilo – had het wel gezien en dook plotseling uit het wrak op.

Neerlands schoon

Bron: National Geographic/Andrew George

Als je dacht dat je een eind moet reizen om een prachtig natuurkiekje te schieten, dan heb je het mis. Deze foto werd gewoon in Gerwen – Noord-Brabant – genomen. De fotograaf maakte in de vroege morgen een wandeling door dit mysterieus ogende bos.

Sneeuwgeesten

Bron: National Geographic/Pierre Destribats

Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom deze ijspilaren in Lapland ‘sneeuwgeesten’ worden genoemd. Het zijn bomen die zijn ondergesneeuwd, en daarna in de raarste vormen zijn geduwd.

Slapende walrus

Bron: National Geographic/Mike Korostelev

Elke herfst ‘landen’ walrussen op de kust bij Chukotka, in Noord-Rusland. Dit exemplaar was aan het slapen in de branding, met zijn slagtanden in het zand gestoken.

Tranen drogen

Bron: National Geographic/Harry Lyndon-Skeggs

Gekko’s hebben op Nieuw Caledonië, dat ten oosten van Australië ligt, regelmatig te maken met zware regenbuien. En regendruppels op je ogen zijn natuurlijk maar wat vervelend. De oplossing: gewoon een likje over de oogbollen.

Onderwaterbos

Bron: National Geographic/Tracey Jennings

Deze haai is afgedaald naar de bodem van de zee, een eindje van de kust bij Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij heeft een wel heel bijzonder bos ontdekt.

Reageer op artikel:
De allermooiste natuurfoto’s van afgelopen jaar
Sluiten