Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 4 nov 2016

Argentinië heeft eerste lerares met downsyndroom

Vroeger werd ze gepest op school, nu is ze het stralende middelpunt van de klas. De 31-jarige Noelia Garella heeft het syndroom van Down. Ze liet zich echter niet op haar kop zitten en heeft haar droom verwezenlijkt: ze is de eerste lerares met down van Latijns-Amerika.

Toen Garella zich wilde inschrijven voor de lerarenopleiding, raadde iemand van de school haar dat af. Gelukkig accepteerden haar ouders en vrienden geen ‘nee’ en nam ze toch lessen. De vrouw werkte hard en inmiddels staat ze voor de klas.

‘Sterke roeping’

Alejandra Senestrari, de voormalige directeur van de school, was de eerste die Garella een baan aanbood. Het was aan haar om andere mensen te ‘overtuigen’ van Garella’s talent. „Er waren mensen die ervan waren overtuigd waren dat het niet mogelijk was voor een lerares met het downsyndroom om ook werkelijk les te geven”, vertelt Senestrari aan persbureau AFP.

Toen de ‘tegenstanders’ Garella voor de klas zagen staan, verdwenen hun bezwaren als sneeuw voor de zon. „Ze realiseerden zich dat ze een hele sterke roeping heeft. Ze geeft kinderen in de kleuterklassen namelijk precies wat ze het meeste waarderen: liefde”, gaat Senestrari verder.

Leren lezen

Garella leert kinderen op hele jonge leeftijd, ze zijn vaak pas twee of drie jaar oud, lezen op een kleuterschool in de Argentijnse stad Cordoba. Zo stoomt ze de kinderen klaar voor de basisschool. Ze vertelt aan het persbureau dat haar liefde voor kinderen haar al zo lang als ze kan herinneren stimuleert haar droom om lerares te worden na te jagen.

„Ik wil ze leren lezen en leren luisteren. Het is in deze maatschappij namelijk erg belangrijk om goed naar elkaar te luisteren”, zegt ze. Garella haalt in het bijzonder voldoening uit het lesgeven aan een jongetje in haar klas: hij heeft net als zij het syndroom van Down. „Hij is geweldig”, zegt ze.

‘Les voor ons allemaal’

De baas van de bijzondere lerares, directeur Susana Zerdan, vertelt dat Garella een voorbeeld is voor iedereen. „De manier waarop de kinderen haar accepteren en haar op een natuurlijke manier opnemen in de school, is een levensles voor ons allemaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Argentinië heeft eerste lerares met downsyndroom
Sluiten