Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 17 nov 2016 / 18:55 uur

Aardbeving legt onderwaterwereld Nieuw-Zeeland bloot

De gevolgen van de aardbeving waardoor Nieuw-Zeeland zondag werd opgeschrikt, worden steeds beter zichtbaar. Zo heeft de beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter de zeebodem op sommige plekken tot bijna 2 meter omhooggeduwd, waardoor de onderwaterwereld nu aan de oppervlakte ligt. En dat levert sciencefictionachtige beelden op.

Ten noorden van het plaatsje Kaikoura hangen duizenden zeeslakken en enorme slierten zeewier open en bloot aan omhooggestuwde rotsen. Buurtbewoner Anna Redmond maakte foto’s van het bijzondere natuurverschijnsel en plaatste deze op Facebook.

https://www.facebook.com/10207544918331603

Voor wetenschappers is het een uiterst interessant fenomeen. Volgens zeebioloog Joshu Mountjoy van het Nationaal Instituut voor Water en Atmosferisch Onderzoek (NIWA) is het lang geleden dat de zeebodem zo’n stuk omhoog is geduwd. „Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zegt hij tegen de Nieuw-Zeelandse nieuwswebsite Stuff. „Coseismische bewegingen, het seismisch vrijkomen van energie langs breukvlakken, zijn de oorzaak van het fenomeen”, legt Mountjoy uit.

https://www.facebook.com/10207544921291677

Wat de gevolgen van de veranderde geologische situatie voor het zeeleven zijn, is niet duidelijk. Vrijwilligers hebben zich inmiddels naar verschillende plekken langs de oostkust van het Zuidereiland gehaast om het zeeleven te redden, want dat kan zo niet overleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aardbeving legt onderwaterwereld Nieuw-Zeeland bloot
Sluiten