Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 23 nov 2016 / 19:54 uur

‘20 procent van de Chinezen gebruikt slaappillen’

Niet in slaap kunnen komen. Het is voor degenen die ermee kampen vreselijk frustrerend. Drie op de vijf Nederlanders hebben weleens slaapproblemen, bleek vorig jaar uit onderzoek en een op de acht neemt weleens een slaapmiddel. In China is het gebruik van slaappillen veel gebruikelijker, toont internationaal onderzoek aan. Een op de vijf Chinezen gebruikt slaappillen.

Slaapproblemen wereldwijd

De organisatie Sleep Census, die jaarlijks de slaapperikelen van wereldbewoners in kaart brengt, ondervroeg 15.000 participanten naar hun slaapproblemen. Inwoners van vijf verschillende landen deden aan het onderzoek mee: het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en China dus.

Vooral het verschil tussen China en de andere onderzochte landen is groot. In zowel Groot-Brittannië als Australië slikt minder dan 10 procent van de inwoners slaappillen om problemen tegen te gaan. In Zuid-Korea, waar de meeste mensen aan slapeloosheid lijden, wordt juist het minst medicatie ingenomen: 1 op de 30 Zuid-Koreanen gebruikt een hulpmiddel om in slaap te komen.

De bevinding dat een op de vijf van de ondervraagde Chinezen slaappillen neemt, hangt wellicht samen met het belang dat Chinezen vaak hechten aan werk. 75 procent van de respondenten is ervan overtuigd dat de prestaties op werk beter zijn bij een gezonder slaappatroon. In Groot-Brittannië maken respondenten zich daar met 42 procent een stuk minder druk om.

Overdag bijslapen is ook iets wat ze in China en Zuid-Korea veel doen. Een powernap vindt in beide Aziatische landen vooral overdag plaats. In de andere drie landen worden ‘middagslaapjes’ vaker niet dan wel gedaan.

Onder slaapproblemen vallen onder meer moeilijk in slaap komen, piekeren of ’s nachts wakker worden en dan niet meer goed inslapen. Maar ook slaapgedrag zoals veel en heftig dromen, zweten, snurken of denken dat je stikt in je slaap vallen eronder. Slaapstoornissen zijn volgens de UvA onder te verdelen in juist te veel of te weinig slapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘20 procent van de Chinezen gebruikt slaappillen’
Sluiten