Jordy Kruse
Jordy Kruse Good vibes 18 nov 2016 / 15:34 uur

Meisje (12) werkt bucketlist af voor ze blind is

De 12-jarige Ashley Watson uit de Amerikaanse staat Washington kende, ondanks dat ze nog jong is, al vele tegenslagen. Op haar zesde onderging ze een levertransplantatie en vermoedelijk als gevolg daarvan zal ze binnen twee jaar blind zijn. Die gedachte is niet erg fijn, maar Ashley zit niet bij de pakken neer. Ze heeft een bucketlist gemaakt voor de dingen die ze nog wil zien voor al haar zicht weg is.

Doktoren denken dat de levertransplantatie van enkele jaren geleden de boosdoener is. Het orgaan werkte de afgelopen jaren prima, maar het lijkt er toch op dat de lever de nodige gifstoffen in het lichaam van Ashley heeft losgelaten.

Hoop te zien

Het Amerikaanse meisje wil de komende tijd zoveel mogelijk van het leven genieten. „Ik moet nog een hoop zien voordat ik blind word”, aldus de tiener, die geen tijd wil verliezen. Ze wil nog naar de Eiffeltoren in Parijs, de nationale parken Zion en Yellowstone en ook wil ze graag nog een beer in het echt zien.

Een aantal dingen heeft ze al van haar lijstje af kunnen strepen. Zo leerde ze drummen, bezocht ze een wedstrijd van haar favoriete American footballteam en tekende ze haar favoriete dieren in de dierentuin.

Voor het afwerken van de bucketlist is veel geld nodig. Daarom heeft men een crowdfundingactie gelanceerd. „Daarop is tot nu toe ruim 12.000 dollar (11.300 euro) binnengekomen”, zegt Ashley’s moeder Stephanie Watson, die erg trots is op haar dochter.

https://twitter.com/eHealthyDaily/status/799215552925417472

Volgens Stephanie ziet haar dochter de blindheid als een deel van haarzelf. „Hoe gek het ook klinkt, ze heeft al lang geaccepteerd dat ze blind wordt. Ze is niet boos, maar beschouwt de blindheid als een deel van haarzelf.”

Ashley heeft haast met het afwerken van haar bucketlist. Haar zicht wordt al minder. „Kijken is voor mij nu als turen door de koker van een wc-rol. Helaas wordt de cirkel waar ik doorheen kan kijken snel kleiner en zie ik uiteindelijk niets meer. Ik heb inmiddels al braille geleerd en heb heel veel steun aan mijn nieuwe hond.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meisje (12) werkt bucketlist af voor ze blind is
Sluiten