Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Good vibes 3 okt 2016 / 11:51 uur

Zo ziet een kasteel met menselijke bouwstenen eruit

Heb je je ooit afgevraagd hoe een kasteel eruit zou zien als je mensen als bouwstenen zou gebruiken? Je hoeft niet langer te gissen. In Spanje trokken een heleboel mensen naar een stadion om in totaal negen enorme kastelen van menselijke bouwstenen te bouwen. Castell, heet de oude folklore.

Zondag 2 oktober werd de 26e editie van de wedstrijd gehouden in Tarragona.

Beeld: AFP
Beeld: AFP

Oude traditie

Het is een oude traditie in het Catalaanse gedeelte van het Zuid-Europese land. Negen teams strijden tegen elkaar om het beste menselijke kasteel te bouwen. De eisen? Wie de grootste, sterkste en meest ingewikkelde bouwt, wint de wedstrijd en mag zich koningen van de kastelenbouwers noemen.

Beeld: AFP
Beeld: AFP

Geen routine

Het ligt heel anders dan bijvoorbeeld cheerleaden. Waar cheerleaders indrukwekkend over elkaar heen tuimelen en prachtige piramides bouwen, gaan Castellers iets rustiger te werk en moeten een stuk meer puzzelen om een stevige constructie neer te zetten. Ze doen geen routine, maar bouwen een toren die, als het goed is, beter is dan die van andere teams.

Beeld: AFP
Beeld: AFP

Succesvol

Een kasteel is pas succesvol als deze opgebouwd én afgebroken wordt zonder dat er mensen vanaf vallen. De hoogste toren die in de geschiedenis van castell werd gebouwd, was tien verdiepingen hoog en telde drie mensen per verdieping. Iedere gemeente heeft een eigen ploeg, een colla, die zijn eigen kleuren bestaat. Je kunt niet zomaar bij een team: castellen vergt heel wat training.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo ziet een kasteel met menselijke bouwstenen eruit
Sluiten