Jordy Kruse
Jordy Kruse Good vibes 4 okt 2016 / 14:10 uur

Wiet maakt je niet creatiever

In tegenstelling tot wat veel cannabisgebruikers denken, maakt het roken van wiet je niet creatiever. Dat blijkt uit onderzoek van Mikael Kowal van de Universiteit Leiden. De psycholoog promoveert deze week op het onderwerp.

Uit het promotieonderzoek van Kowal blijkt niet alleen dat blowers niet creatiever zijn, ook zouden mensen die graag een jointje roken zich minder bewust zijn van hun eigen fouten. Voor het onderzoek voerde de psycholoog meerdere experimenten uit onder een groep regelmatige gebruikers van cannabis en een controlegroep van niet-gebruikers.

Bij het onderzoek werd gekeken naar het effect van cannabis op de hersenstof dopamine. De stof is onder meer belangrijk voor creatief kunnen denken en het vermogen om eigen fouten te herkennen. Het blijkt dat mensen die regelmatig een blowtje roken minder goed zijn in brainstormen, een belangrijk proces voor creatieve prestaties.

„Er is een wijdverbreid geloof onder cannabisgebruikers dat deze drugs creativiteit bevordert. Maar dit experiment spreekt dat tegen”, zegt Kowal over zijn onderzoek op de website van de Universiteit Leiden. Uit het onderzoek blijkt ook dat een hoge dosis cannabis effect heeft op de hersenprocessen die ervoor zorgen dat mensen hun eigen fouten kunnen herkennen.

Behandelprogramma’s

Volgens de onderzoeker kan deze nieuwe kennis worden gebruikt bij het opstellen van behandelprogramma’s voor mensen met een drugsverslaving. „Het is van belang om meer kennis te verzamelen over de effecten van cannabis op iemands vaardigheden om fouten te detecteren. Dit kan helpen bij het opstellen van een behandelprogramma voor drugsverslaving.”

Uit een ander onderzoek blijkt dat regelmatig gebruik van cannabis geen grote gevolgen heeft voor de werking van dopamine. Volgens Kowal zou dat onder meer kunnen liggen aan de leeftijd waarop iemand voor het eerst een joint rookt. Volgens hem is meer onderzoek naar de effecten van de drugs nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wiet maakt je niet creatiever
Sluiten