Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 29 okt 2016 / 08:03 uur

Vlaamse heeft coole baan: postbode op Zuidpool

Het is er altijd ijskoud, bars zijn er niet en je buren zijn pinguins: wonen op de zuidpool is niet voor iedereen weggelegd. Toch reageerde de Vlaamse Hannelore Cuypers op een wel heel bijzondere vacature: postbode tussen de pinguins.

„Kan jij een maand niet douchen en vijf maanden samenleven met drie anderen en 2.000 stinkende pinguïns?” zo stond er in de vacature te lezen. De ‘Antarctic Heritage Trust’ op het ijzige Goudier Island zoekt elk half jaar een nieuwe avonturier die op Antarctica wil komen wonen, om daar de post te sorteren.

Cruiseschepen

Je vraagt je misschien af: wordt er zoveel post verstuurd vanaf de zuidpool? Het antwoord is ja, want Goudier Island is dankzij een haven een toeristische trekpleister voor cruiseschepen die jaarlijks duizenden mensen naar het pinguinparadijs brengt. En natuurlijk kun je het niet laten om even een kaartje te sturen vanaf Antarctica, als je er toch bent.

Port Lockroy, de haven op het eilandje. Foto: Apcbg

Sneeuw scheppen

De 31-jarige Hannelore zal samen met drie Britse vrouwen de post verzorgen op het zuidelijkste puntje van de aarde, in ruil voor kost en inwoning en een salaris van 1250 euro per maand. Volgende week vertrekt ze naar de zuidelijkste stad van Argentinië, Ushuaia, waarna ze per boot naar Goudier Island wordt vervoerd.

„Daar mogen we uren sneeuw scheppen om ons een weg te banen naar ons verblijf voor de volgende vijf maanden”, vertelt Hannelore aan Het Laatste Nieuws.

https://www.facebook.com/800441550082745

Geen toilet

Op het terrein staan drie huisjes: het postkantoor en een museum, het woonhuisje en een noodhut, „voor als onze keet afbrandt”. De vier dames moeten samen leven in een paar heel kleine ruimtes en het toilet is simpelweg een emmer. Elektriciteit is er ook amper, voor energie wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en een windturbine.

Hannelore, die al een tijd in Noorwegen werkt als tandarts, zal dus een half jaar op de zuidpool zitten. Daarna gaat de organisatie weer op zoek naar nieuwe ‘slachtoffers’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlaamse heeft coole baan: postbode op Zuidpool
Sluiten